Ekonomické informace 12. 9. 2006

Deficit státního rozpočtu na příští rok bude 101 až 127 miliard korun. Světové ceny ropy klesly na nejnižší úrovně od konce března. Česká republika v poslední době láká stále více investic zaměřených na výzkum a vývoj. Export českého piva stoupl o 17 procent. Češi, Italové a Francouzi pracují nejméně v Evropě - vyplývá to ze studie Evropské nadace pro zlepšení životních a pracovních podmínek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

peníze

peníze | Zdroj: AFP

Deficit státního rozpočtu na příští rok bude 101 až 127 miliard korun. Vyplývá to z výsledku auditu státních financí na rok 2007. Ministr financí Vlastimil Tlustý vládě předloží návrh rozpočtu vypracovaný kabinetem Jiřího Paroubka, protože na legislativní změny už není čas. Sněmovna totiž musí návrh dostat do konce tohoto měsíce.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Tlustý: Rozpočet na příští rok

Podle ministra Tlustého je nezbytné, aby politické strany zastoupené ve sněmovně dojednaly podporu návrhu státního rozpočtu, a Česká republika se zbavila hrozby rozpočtového provizoria. Bez úsporných opatření by schodek rozpočtu v příštím roce dosáhl 173 a půl miliardy korun.

Světové ceny ropy klesly na nejnižší úrovně od konce března. Reagovaly tak na rozhodnutí ropného kartelu OPEC ponechat těžební limit beze změny na 28 milionech barelů denně, což je nejvýš za posledních 25 let. Poklesu pomohl také nález nového ložiska ropy v Mexickém zálivu.

Americká ropa sestoupila pod 65 dolarů a evropský Brent spadl pod 64 dolarů. Také cena benzínu klesá. Nejprodávanější Natural 95 stojí o 36 haléřů méně - 31,08 haléřů za litr. Motorová nafta zlevnila o 13 haléřů na 29 Kč a 81 haléřů. Další vývoj cen odhaduje analytik společnosti Colosseum Štěpán Pírko.

Přehrát

00:00 / 00:00

Š. Pírko: Ceny pohonných hmot

Česká republika v poslední době láká stále více investic zaměřených na výzkum a vývoj. Zatímco v roce 2001 k nám nezamířil žádný projekt z této oblasti, loni jich bylo 12. V prvním pololetí investice do výzkumu a vývoje oznámilo sedm firem, které dohromady vytvoří více než 330 pracovním míst. Na rozdíl od firem, které k nám přicházejí jen kvůli levné pracovní síle, u vývojových center se jedná o dlouhodobé projekty, které vytvářejí pracovní příležitosti pro vysokoškolsky vzdělané výzkumníky.

Domácí pivovary uvařily za prvních šest měsíců roku celkem 9,5 milionu hektolitrů pěnivého moku. Export přitom stoupl o 17 procent na 1,7 milionu hektolitrů. Do kterých zemí vývoz vzrostl nejvíc, říká mluvčí Staropramenu Michaela Trýznová.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Trýznová: Export piva

Češi, Italové a Francouzi pracují nejméně v Evropě. Vyplývá to ze studie Evropské nadace pro zlepšení životních a pracovních podmínek. Zpráva tak dospěla k přesně opačnému závěru než Eurostat, který Čechům pravidelně přisuzuje punc jednoho z nejpracovitějších národů v Evropě. Zaměstnanci v Česku podle ní v průměru odpracují týdně asi 37 hodin. Nejpilnější jsou Poláci se 43 hodinami. Ekonomové však upozorňují, že čas strávený v práci nelze zaměňovat s produktivitou, která je zatím ve střední a východní Evropě nižší než na Západě.

Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme