Ekonomické informace 13. 1. 2003

Další kolo zvyšování cen ropy na světových trzích nenastane. Organizace zemí vyvážejících ropu rozhodla, že zvýší těžbu členských zemí o jeden a půl milionu barelů denně, aby tak nahradila výpadek v dodávkách ropy na světový trh, způsobený stávkou ve Venezuele. Přestože dohoda OPEC začne platit až v únoru, trh už na očekávané zvýšení dodávek ropy zareagoval minulý týden a ceny této suroviny poklesly. Jejich vývoj teď bude tedy především záležet na situaci kolem Iráku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny

Koruny | Foto: Jan Rosenauer

Vláda dnes bude rozhodovat o způsobu nové privatizace Unipetrolu. Ministerstvo financí se přikládní k prodeji holdingu jako celku jednomu strategickému investorovi. Firmy v Unipetrolu jsou podle ministerstva výrazně provázány, jejich oddělení by si vyžádalo delší čas. Navíc zde působí synergický efekty a také obava, že by o méně lukrativní části neměl nikdo zájem. Jestliže dnes návrh vláda schválí, Unipetrol by mohl nového vlastníka získat do jednoho roku.

Ministři budou rozhodovat i osudu zadlužené společnosti Tusculum Roušínov. Pohledávky za touto firmou v hodnotě kolem půl miliardy korun, které zatím vlastní Konsolidační agentura, má získat Jihočeská nábytkářská firma Jitona. Tím největšího výrobce dřevěného a čalouněného nábytku v Česku ovládne. Podnik, jak dodal mluvčí Ministerstva financí Jaroslav Dědič, by měla Jitona koupit za 132 a půl milionu korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaroslav Dědič o ceně Tusculum

Elektroenergetická společnost ČEZ oznámila, že během dvou let plánuje propuštění asi tisícovky zaměstnanců. To je více než 13 procent současného stavu. Podle mluvčího Ladislava Kříže se bude zeštíhlení týkat celého podniku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ladislav Kříž o propouštění

Makléřská firma Private Investors zkrachovala už před rokem, ale její klienti ještě stále nedostali nazpět své peníze či cenné papíry. Jedním z nich je i Miroslav Novák, který chce soudně vymoci 700 000 korun náhrady. Obvodní soud pro Prahu 1 má dnes vynést rozsudek. Podle mluvčího Občanského sdružení Asociace poškozených Private Investors Martina Petráška, je těžké spekulovat o tom, v čí prospěch soud dopadne.

Přehrát

00:00 / 00:00

Martin Petrášek o výsledku soudu

Aleš Heřmánek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme