Ekonomické informace 13. 1. 2005

Vláda rozhodla o zavedení elektronického mýta v průběhu roku 2006. Obchodování s českou měnou bylo včera zajímavé. Česká národní banka zveřejní listopadový výsledek platební bilance - deficit běžného účtu by měl být nejnižší v loňském roce. Zájem o nová osobní auta loni významně klesl. Na brněnskou Černovickou terasu míří další japonský investor.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

kamion s návěsem

kamion s návěsem | Foto: Jan Rosenauer

Elektronické mýto budou u nás platit všechny automobily těžší než 7 a půl tuny. Systém začne fungovat během roku 2006. Rozhodla o tom včera vláda s tím, že nejdříve vyhlásí výběrová řízení na manažera a dodavatele technologie. Zatím tedy není jasné, zda kabinet zvolí německý nebo rakouský model. Podle ministra dopravy Milana Šimonovského tendr vyhraje ten dodavatel, který nabídne přiměřenou cenu a vysoký zisk. Ty budou - jak zdůraznil ministr - několikanásobně vyšší než výnosy z dálničních známek, které v současnosti přináší necelou miliardu korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Šimonovský: Výnosy z elektronického mýta

Stát možná prodá 16 procent akcií společnosti ČEZ samotné firmě ČEZ. Včera to řekl ministr průmyslu Milan Urban s tím, že důvodem takové transakce je potřeba získat peníze pro státní pokladnu. Podle současné ceny by mohl šestnáctiprocentní podíl vynést přibližně 35 miliard korun. O možném prodeji rozhodne valná hromada ČEZ příští pátek. Většinu hlasů na ní má stát.

Obchodování s českou měnou bylo včera zajímavé. Ratingová agentura Fitch snížila Maďarsku ohodnocení dlouhodobých závazků. Obchodníci se lekli a začali prchat z trhů střední Evropy. Proto i koruna začala prudce oslabovat až na 30,42 za euro. V té chvíli přišlo z České národní banky prohlášení, že koruna už si nemůže dovolit další zpevňování. Řekl to člen bankovní rady ČNB Jan Frait.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Frait: ČNB proti zpevňování koruny

To poslalo kurz koruny o dalších deset haléřů dolů. S obavami České národní banky se ekonomové většinou neztotožnili. Například Markéta Šichtařová ze společnosti Next finance si myslí, že šestiprocentní posílení vůči euru, které koruna loni připsala, neznamená nic znepokojivého.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Šichtařová: Koruna vůči euru

Česká měna nakonec lehce posílila a její kurz skončil na úrovni 30 korun a 40 haléřů za euro.

Česká národní banka dnes zveřejní listopadový výsledek platební bilance. Podle analytičky Raiffeisenbank Heleny Horské v listopadu běžný účet platební bilance skončil deficitem ve výši 1,3 miliardy korun. To představuje výrazné zlepšení, protože ještě v říjnu schodek dosahoval téměř 13 miliard korun. Listopadový deficit běžného účtu by měl být podle Horské nejnižší v loňském roce.

Přehrát

00:00 / 00:00

H. Horská: Platební bilance

Zájem o nová osobní auta loni významně klesl. Dovozci i domácí výrobci prodali v minulém roce o 11 procent nových osobních aut méně než v roce předešlém. Vyplývá to ze statistiky Svazu dovozců automobilů. Podle tajemníka svazu Pavla Tunkla souvisel propad prodejů nových vozů zejména s naším vstupem do Evropské unie. Řada lidí totiž předpokládala, že po 1. květnu osobní auta zlevní, a proto jejich nákup odkládala.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Tunkl: Prodej osobních aut

Do České republiky míří další japonský investor. Na brněnské Černovické terase chce nový závod na výrobu komponentů pro klimatizace postavit japonská společnost Ohmori Technos Corporation. Podle mluvčí agentury Czechinvest Jany Víškové japonskou společnost přilákala jednak kvalitně připravená průmyslová zóna, ale také přítomnost japonské společnosti Daikin, která už na Černovické terase zahájila stavbu.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Víšková: Japonský investor do Brna

Jitka Hanžlová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme