Ekonomické informace 13. 1. 2006

Zprovoznění terminálu na ruzyňském letišti zvýší kapacitu letiště o čtyři miliony odbavených. Ministr David Rath se postavil za lékaře. Antimonopolní úřad změnil své rozhodnutí k dodávkám železa mezi Vysokými pecemi Ostrava a Vítkovice Steel. Náklady na zimní údržbu budou letos rekordní.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letiště Praha Ruzyně

Letiště Praha Ruzyně | Foto: Marie Matúšů

Zlom v dopravě na pražském letišti. To je podle některých zpráv dnešní zprovoznění nového terminálu Sever 2. Kapacitu letiště zvýší asi o čtyři miliony odbavených cestujících ročně. To by mohlo znamenat, že loňský rekord z konce listopadu - desetimiliontý odbavený cestující - padne už minimálně o dva měsíce dříve. Potvrzuje to tisková mluvčí Pražského Letiště - Veronika Sedláčková.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Sedláčková: Rekord padne

Ministr zdravotnictví David Rath trvá na tom, aby pojišťovny obnovovali smlouvy všem zdravotníkům. Pojišťovny přitom plánují, že se zhruba dvěma tisícovkami z nich novou smlouvu nepodepíšou. Rath chce, aby se pojišťovny se zdravotníky dohodli do poloviny roku - to je termín, kdy zdravotníkům končí smlouvy s VZP. Podle Ratha by o krachu soukromých praxí měli rozhodnout pacienti.

Přehrát

00:00 / 00:00

D. Rath: Rozhodnout by měli pacienti

Lékaři navíc požadují, aby časově omezené smlouvy byly nahrazeny smlouvami na dobu neurčitou. S tím ale ředitelka VZP Jiřina Musílková nesouhlasí.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Musílková: Nesouhlasí

Antimonopolní úřad změnil své rozhodnutí z loňského roku, které se týká sporu o dodávky surového železa mezi Vysokými pecemi Ostrava a Vítkovice Steel. Předseda úřadu Martin Pecina využil svého práva a zrušil rozhodnutí, že Vysoké pece nezneužily monopolního postavení na trhu s tekutým železem. To přivítal bývalý majitel Vítkovice Steel - společnost Osinek. Ve sporu jde o stovky milionů korun, které po sobě obě strany navzájem požadují. Podle Peciny je zvláštní třeba to, že byly Vysoké pece posuzovány odděleně od Mittal Steel Ostrava, i když jsou tyto firmy majetkově propojené. A právě do bývalé Nové huti proudí železo bez problémů.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Pecina: Proudí bez problémů

Náklady na zimní údržbu silnic budou letos opět rekordní. Podle ředitele Státního fondu dopravní infrastruktury Pavla Švagra lze již nyní odhadovat, že se celkové náklady na úklid silnic vyšplhají minimálně na loňskou úroveň 2,5 miliardy korun. Peněz na zajištění údržby je zatím dostatek. Fond, který od loňska spravuje už jen silnice 1. třídy a dálnice, nemá zatím informace o tom, že by někde silničáři neudržovali silnice proto, že nemají peníze.

Češi, kteří si budou v Dánsku hledat zaměstnání, budou možná rychleji, bez zbytečných administrativních průtahů, získávat pracovní povolení. Pružnější přístup úřadů slíbil dánský premiér Anders Fogh Rasmussen po dnešní schůzce s předsedou české vlády Jiřím Paroubkem. Zda Dánsko úplně otevře svůj pracovní trh občanům nových států EU, by mělo být jasné na jaře, po vyhodnocení dvouletých zkušeností.

David Vandrovec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme