Ekonomické informace 13. 11. 2001

Evropské a americké akciové burzy reagovaly na zprávu o pádu Airbusu do obydlené čtvrti New Yorku prudkým poklesem. Evropská komise žádá českou vládu, aby uzavřela bezcelní obchody na hranicích s Německem a Rakouskem. Kritiku si ve zprávě Evropské komise vysloužil Úřad pro hospodářskou soutěž za svůj nedůsledný přístup k podpůrným programům vlády.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

peníze

peníze | Foto: Jan Rosenauer | Zdroj: AFP

Evropské a americké akciové burzy reagovaly na zprávu o pádu Airbusu do obydlené čtvrti New Yorku prudkým poklesem. Výrazně oslabil i kurs dolaru a naopak vzrostla cena zlata.

Evropská komise žádá českou vládu, aby uzavřela bezcelní obchody na hranicích s Německem a Rakouskem. Tento požadavek obsahuje návrh hodnotící zprávy o přípravě České republiky na vstup do Unie. Na její zveřejnění čeká ve Štrasburku také náš zpravodaj Milan Fridrich.

Přehrát

00:00 / 00:00

M.Fridrich: Zpráva EK

Kritiku si ve zprávě Evropské komise vysloužil Úřad pro hospodářskou soutěž za svůj nedůsledný přístup k podpůrným programům vlády. Možná i proto si pospíšil s negativním stanoviskem k vládnímu plánu na privatizaci elektroenergetiky. Varianta, kdy se jedna firma stane vlastníkem státního podílu v elektrárenské společnosti ČEZ a v dalších šesti distribučních společnostech, by totiž mohla vést k narušení hospodářské soutěže. Úřad ale teď může pouze doporučit, jakých kroků se má kabinet vyvarovat. Jak zdůraznil předseda úřadu Josef Bednář, privatizaci je možné zamítnout až poté, co stát podniky investorovi prodá a uskuteční se případné správní řízení.

Přehrát

00:00 / 00:00

J.Bednář: ÚHOS a energetika

Dozorčí rada Aera Vodochody vzala na vědomí zájem švédsko britského konsoricia Saab-BAE Systems o kapitálový vstup do firmy. Vstup konsorcia ale závisí na rozhodnutí vlády, zda koupí nadzvukové síthačky Gripen pro českou armádu. Podobně se vyjádřila i americká společnost Lockheed Martin, která nabízí letouny F-16. Ta ale z výběrového řízení odstoupila.

Union banka zřejmě požádá vládu o pomoc, pokud ve čtvrtek slovenský Nejvyšší soud znovu odloží líčení ve sporu mezi bankou a Slovenským plynárenským průmyslem o proplacení pěti směnek v hodnotě 350 milionů korun. Ty podepsal bývalý šéf SPP Ján Ducký pro společnost Sezooz Group Vsetín. Šéf Sezoozu Roman Zubík je pak následně poskytl Union bance jako záruku za úvěr. Podle mluvčího Josefa Řeřichy banka zvažuje i další možnosti.

Přehrát

00:00 / 00:00

R.Zubík: Union banka

Na Ostravsku by už v příštím roce měla vzniknout nová průmyslová zóna, která zaměstná asi 5 tisíc lidí. Premiér Miloš Zeman v Ostravě prohlásil, že už má příslib amerického investora, kterého ale z taktických důvodů odmítl prozradit. V zóně by se podle jeho slov měla vyrábět špičková technologie.

Přehrát

00:00 / 00:00

M.Zeman: Průmyslová zóna na Ostravsku

Aleš Heřmánek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme