Ekonomické informace 13. 12. 2002

Česká delegace má dnes v Kodani poslední šanci vylepšit podmínky vstupu země do Evropské unie. Z více než 40 miliard eur, které unie vydá na rozšíření v letech 2004 až 2006, na nás připadá 665 milionů eur.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruny a eura

koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer | Zdroj: AFP

Jak potvrzuje náš zpravodaj Milan Fridrich, kodaňský summit čekají tvrdá jednání.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Fridrich: Summit v Kodani

Dnes je poslední den, kdy lze požádat o finanční pomoc v rámci popovodňové podpory u agentury Sapard. Zahraniční turisté u nás letos utratili v průměru 61 USD na osobu a den, což je o čtyři dolary více než loni. Organizace zemí vyvážejících ropu zvýší od ledna těžební kvóty o milion 300 tisíc barelů denně.

Dnes je poslední den, kdy lze odevzdat žádost o podporu v rámci popovodňové podpory u agentury Sapard. Jak potvrdil mluvčí ministerstva zemědělství Martin Severa, pro žadatele je připraveno celkem 260 miliónů korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Severa: Peníze pro vytopené

Mimořádná valná hromada Československé obchodní banky schválila smlouvu o prodeji ČSOB Pojišťovny IPB Pojišťovně. Byl to předpoklad spojení obou pojišťoven, existujících dosud ve skupině ČSOB vedle sebe. Na trhu tak bude od 1. ledna působit jediná pojišťovací společnost pod názvem ČSOB Pojišťovna.

Česká měna se dostala na nejslabší úroveň od srpnových povodní. Během včerejška poklesla až na 31,28 Kč za euro.

Zahraniční turisté u nás letos utratili v průměru 61 USD na osobu a den, což je o čtyři dolary více než loni. Jejich celkové náklady na pobyt v ČR včetně prostředků vydaných již v zemi původu dosahují 110 USD na osobu a den. Podle výzkumu, který pro Českou centrálu cestovního ruchu provedla agentura TNS Factum, utratí turisté 32 procent svých výdajů za ubytování, 22 procent za stravování a 25 procent za nákupy.

Pokud potřebujete rychle něco vyřídit na živnostenském úřadu, měli byste tam dojít ještě v pátek. V závěru roku totiž budou živnostenské úřady pracovat ve zvláštním režimu a 15. prosince bude uzavřena počítačová evidence registrů živnostenského podnikání. Jak vysvětluje mluvčí ministerstva vnitra Gabriela Bártíková, důvodem je reforma státní správy.

Přehrát

00:00 / 00:00

G. Bártíková: Živnostenské úřady

Společnost PSJ Novotech uvede do provozu zápustkovou kovárnu v Saúdské Arábii. Na kontraktu za 22 miliónů dolarů se podílela dodávkami a službami za 12 miliónu dolarů. Kovárna ve městě Al Khobar začne s roční kapacitou 4200 tun výkovků a po dosažení plné výroby by měla produkovat až 7000 tun.

Organizace zemí vyvážejících ropu zvýší od ledna těžební kvóty o 1 milion 300 tisíc barelů denně. Členské země kartelu se na tom dohodly ve Vídni. OPEC by tak měl denně dohromady produkovat asi 23 milióny barelů ropy. Zdeněk Šafka z ČSOB si myslí, že vzhledem ke klesající poptávce ropa v dohledné době nezdraží.

Přehrát

00:00 / 00:00

Z. Šafka: Ceny ropy

Milan Kopp, Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme