Ekonomické informace 13. 12. 2004

Ekonomové dnes budou určitě zvědaví na vývoj ceny ropy poté, co Saúdská Arábie v sobotu snížila její těžbu. Česká národní banka zveřejní říjnový výsledek platební bilance. Český trh s plynem by se měl definitivně otevřít 1. ledna 2007. V rámci státní pomoci malým a středním podnikům přichází agentura Czech Trade s několika projekty. Pivo Staropramen brzy podraží.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ropovod

ropovod

Dnes budou ekonomové určitě zvědaví na to, co udělá cena ropy po víkendové akci Saúdské Arábie. Největší vývozce černého zlata na světě totiž snížil těžbu už v sobotu, ačkoli se ostatní země OPEC dohodly, že tak učiní až od ledna. Nižší produkcí chtějí zpomalit pokles cen ropy. Jen během minulého týdne zlevnila na americkém trhu o patnáct dolarů na 40,70 za barel.

Doma nás bude zajímat Česká národní banka. Zveřejní totiž říjnový výsledek platební bilance, která vyjadřuje naše závazky vůči světu. Určitě se projeví vyšší schodek bilance výnosů, protože z České republiky odtékají výnosy zahraničních majitelů podniků - například jako dividendy. Na druhou stranu k nám stále ještě přitéká dostatek kapitálu. Proto analytička Raiffeisenbank Helena Horská odhaduje, že se v říjnu deficit bilance prohloubil na 3 a půl miliardy korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

H. Horská: Platební bilance

Český trh s plynem by se měl definitivně otevřít 1. ledna 2007. Od tohoto data si budou moci i domácnosti zvolit svého dodavatele plynu. V souvislosti s otevřením plynárenského trhu se ale objevují obavy, že spíše než ke zlevnění povede otevření trhu ke zdražení plynu. Oldřich Petržilka (senior manager) z České plynárenské unie s tím ale nesouhlasí a tvrdí, že otevření plynárenského trhu ceny příliš neovlivní.

Přehrát

00:00 / 00:00

O. Petržilka: Uvolnění trhu s plynem

V rámci státní pomoci malým a středním podnikům přichází agentura Czech Trade s několika projekty. Jeden z nich má název Aliance. Je určen pro podniky, které se spojí a budou vůči zákazníkovi v zahraničí vystupovat společně. Například jeden podnik staví kanalizaci, druhý čističku vody a třetí vyrábí čerpadla. Klient tak může dostat všechno zboží a služby najednou. A naše podniky tak mají větší šanci získat zakázku - vysvětlila ředitelka agentury Jitka Hanzlíčková.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Hanzlíčková: Projekt Aliance

Pivo Staropramen v obchodech i restauracích brzy podraží. Pivovar od dnešního dne zvyšuje cenu, za kterou zlatavý mok prodávají velkoobchodům. Podle mluvčí pivovarů Simony Krautové cena piva vzroste zhruba o pět procent.

Přehrát

00:00 / 00:00

S. Krautová: Dražší Staropramen

Jitka Hanžlová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme