Ekonomické informace 13. 12. 2005

Plánovaná výstavba automobilky Hyundai v Nošovicích ztrácí pevnou půdu pod nohama. Vedení Moravskoslezského kraje už vyčerpalo všechny možnosti, jak pozemky pro výstavbu továrny v Nošovicích získat a přípravu tamní průmyslové zóny proto zastavilo. Ministři členských zemí Evropské unie se dnes v Bruselu znovu pokusí dohodnout o chemickém zákonu REACH. Německý telekomunikační gigant Telekom masivně propouští. Ekonomové začínají s blížícím se Silvestrem pomalu hodnotit končící rok. Většina z nich ho považuje za dobrý. Zájemci o biotechnologie budou moci získávat všechny informace na jednom místě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

nové Hyundai

nové Hyundai | Foto: David Šťáhlavský | Zdroj: Český rozhlas

Plánovaná výstavba automobilky Hyundai v Nošovicích ztrácí pevnou půdu pod nohama. Vedení Moravskoslezského kraje už vyčerpalo všechny možnosti, jak pozemky pro výstavbu továrny v Nošovicích získat, a přípravu tamní průmyslové zóny proto zastavilo.

Jihokorejskému investorovi tak Česko nabídne výběr ze dvou lokalit: v Mošnově nebo Holešově. Holešovu ale schází dopravní napojení na slovenskou společnost KIA Motors a proto se kraj zaměří spíš na zónu v Mošnově na Novojičínsku. Hlavní část příprav tam má na starosti město Ostrava. Podle jeho primátora Aleše Zedníka je v plánu přes dvě stě hektarů pozemků.

Přehrát

00:00 / 00:00

A. Zedník: Zóna v Mošnově

Premiér Jiří Paroubek před týdnem připustil, že kvůli investici společnosti Hyundai by stát mohl pozemky v Nošovicích vyvlastnit.

Ministři členských zemí Evropské unie se dnes v Bruselu znovu pokusí dohodnout o chemickém zákonu REACH, podle kterého má Unie v budoucnosti registrovat a povolovat většinu chemických látek.

Za Česko se jednání účastní vicepremiér pro ekonomiku Martin Jahn. Největší problém podle něj v současné době představuje proces takzvané autorizace jednotlivých chemických látek a také seznam látek, které by pod tuto legislativu spadaly.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Jahn: Autorizace chemických látek

Německý telekomunikační gigant Telekom masivně propouští. V následujících třech letech hodlá zrušit hned 32 tisíc pracovních míst. To se logicky nelíbí zaměstnancům, kteří své námitky dávají čím dál razantněji najevo. Podrobnosti z Německa má náš berlínský zpravodaj David Šťáhlavský.

Přehrát

00:00 / 00:00

D. Šťáhlavský: Propouštění u německého Telekomu

Ekonomové začínají s blížícím se Silvestrem pomalu hodnotit končící rok. Většina z nich ho považuje za dobrý. Zejména z hlediska růstu naší ekonomiky byl podle ekonomky společnosti Next Finance Markéty Šichtařové velmi úspěšný. Jen za první tři čtvrtletí totiž naše hospodářství vzrostlo o 4 celé a devět desetin procenta a za poslední kvartál by se mohl růst zrychlit až na velmi silných pět procent.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Šichtařová: Růst českého hospodářství

Zájemci o biotechnologie budou moci získávat všechny informace na jednom místě. Umožní jim to ojedinělý projekt internetového portálu www.gate2biotech.com, který vytvořilo Jihomoravské inovační centrum ve spolupráci s vládní agenturou CzechInvest. Podle mluvčí CzechInvestu Jany Víškové je portál určen zejména pro české biotechnologické firmy a instituce, ale i zahraniční subjekty a odbornou veřejnost.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Víšková: Portál pro biotechnology

Naďa Bělovská, Marie Matúšů Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme