Ekonomické informace 13. 12. 2006

Ministerstvo dopravy navrhne firmě Kapsch poslední možnou variantu řešení sporu o nový dodatek ke smlouvě o mýtném. Nemocenskou bude lidem ještě v příštím roce zřejmě vyplácet místo firem stát. Ministerstvo financí představilo některé kroky ke stabilizaci veřejných rozpočtů. Evropská komise České republice i Slovensku opět pohrozila kvůli trhu s elektřinou a plynem. Praha je stále populárnější mezi pořadateli kongresů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny, česká měna

Koruny, česká měna | Foto: Jan Rosenauer

Ministerstvu dopravy a firmě Kapsch dnes opět svítá možnost dohody. Obě strany se zatím neshodly na novém dodatku ke smlouvě o mýtném a ministerstvo dnes firmě Kapsch navrhne poslední možnou variantu řešení sporu. Pokud strany k žádnému kompromisu nedojdou, může být spuštění mýtného systému odloženo na neurčito. Ministerstvu se nelíbí, že Kapsch není ochoten udělat v prvním dodatku některé požadované ústupky, jiné zdroje ale zase tvrdí, že ministerstvo své požadavky údajně stupňuje. Současná nejistota dopadá především na dopravce, trvající neshody ale mohou finančně poškodit i celý stát. Česku by totiž v případě významných sporů obou stran mohla hrozit i další arbitráž.

Nemocenskou bude lidem ještě v příštím roce zřejmě vyplácet místo firem stát. Roční odklad nového systému nemocenské už schválili poslanci, musí ho ale ještě podepsat prezident republiky. Podle ministra práce a sociálních věcí Petra Nečase nemocenské pojištění v příštím roce projde ještě mnoha změnami.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Nečas: Nemocenská

Poslanci odsouhlasili také vydání dluhopisů za téměř 133 miliard korun. Ke třetímu čtení zákona o státním rozpočtu se ale dostanou až dnes. Návrh rozpočtu počítá se schodkem 91 miliard korun, ministr financí Vlastimil Tlustý ale nevylučuje, že se deficit ještě zvýší, pokud sněmovna schválí většinu návrhů rozpočtového výboru. Už letos podle něj přitom rozpočtový deficit překročí 100 miliard korun, a je tedy jasné, že Česká republika bude mít problémy s plněním maastrichtských kritérií.

Ministerstvo financí proto představilo některé kroky ke stabilizaci veřejných rozpočtů. Počítá například se zjednodušením daně z příjmů nebo se sloučením výběru daní a sociálního a zdravotního pojištění pod jediný úřad. Výběrem pod jednou střechou by se totiž podle Vlastimila Tlustého významně ušetřilo.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Tlustý: Sloučení výběru daní a pojištění

Evropská komise České republice i Slovensku opět pohrozila kvůli trhu s elektřinou a plynem, který podle ní není dost otevřený. Bruselu vadí především nedostatečné oddělení přenosového a distribučního systému. Podobné výtky směřuje také k dalším 14 členským státům unie. První varování Česko dostalo už v dubnu, teď ale Evropská komise přistoupila k druhému varovnému stupni, a pokud naše země situaci nenapraví, může ji komise teoreticky zhruba za dva měsíce zažalovat u Evropského soudního dvora.

Praha je stále populárnější mezi pořadateli kongresů. 70 závazně naplánovaných akcí v příštích šesti letech řadí českou metropoli podle Mezinárodní kongresové asociace už na šesté místo ve světě. Podle předsedy Pražské asociace kongresové turistiky Michaela Hvížďaly si Praha vylepšuje pozici díky zlepšujícím se službám a také díky historickému a kulturnímu prostředí hlavního města.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Hvížďala: Kongresová turistika

Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme