Ekonomické informace 13. 2. 2003

O časově neomezené stávce v mladoboleslavské Škodovce by dnes mohli rozhodnout tamní odbory na zasedání podnikové rady. Ta by podle našeho spolupracovníka Ladislava Pavlíka měla posoudit návrh zprostředkovatele na dohodu o navýšení mezd ve Škodě auto v tomto a příštím roce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Škoda Octavia

Škoda Octavia | Foto: Škoda Auto
Přehrát

00:00 / 00:00

L. Pavlík: Škoda Auto

Odboráři v Dukovanech vstoupili do stávkové pohotovosti. Nesouhlasí s navrhovaným navýšením mezd, kritizují neexistující energetickou koncepci státu, která podle nich může vést k závislosti dodávkách proudu ze zahraničí, a hlavně se jím nelíbí plánované propouštění. Mluvčí dukovanské elektrárny Petr Spilka našel na chování odborářů i pozitivní stránky.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Spilka: Dukovany

Současná rekordní nezaměstnanost začne klesat tehdy, až hospodářstství poroste o víc než tři procenta, prohlásil po večerním jednání se ministy odborový předák Milan Štěch. Nová místa už podle něj nevytvoří v takové míře nevytvoří zahraniční investoři, a proto je nutné se zaměřit na rozvoj služeb, omezení nelegálního zaměstnávání cizinců a potírání šedé ekonomiky. Odboráři s vládou jednali také o reformě veřejných financí, ovšem bez konkrétních závěrů.

Až dvacetiprocentní clo může uvalit stát na dovoz některých ocelářských výrobků. Rozhodla o tom vláda na návrh ministerstva průmyslu. To zjistilo průběžným monitorováním, že se k nám dováží více svařovaných trubek než v minulých letech. Po překročení určité kvóty dovozu bude proto podle vicepremiéra Vladimíra Špidly uvaleno na vybrané produkty clo.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Špidla: Cla

Mezinárodní ratingová agentura Moody's zvýšila rating Živnostenské banky a to rovnou o tři stupně. Agentura to zdůvodnila převzetím banky italským finančním ústavem UniCredito, ve které teď drží 85 procent akcií. Za ně Italové zaplatili přibližně pět a půl miliardy korun. Rozšířili tak své imperium ve střední a východní Evropě, kde ovládají po jedné bance na Slovensku, v Polsku, Chorvatsku, Bulharsku a Rumunsku.

Olomoucký kraj, který je na třetím místě co do počtu nezaměstnaných, má šanci získat velkou americkou investici. Zatím nejmenovaná firma ze Spojených států uvažuje o tom, že v České republice postaví za přibližně jednu miliardu korun novou továrnu na produkci umělých chlopní a zaměstná v ní asi 500 lidí.Podle primátora Olomouce Martina Tesaříka jsou ve hře i nedaleká Litovel, Prostějov a Zábřeh.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Tesařík: Investice

Investor se má rozhodnout nejpozději v září.

Horníci často musejí odejít ze šachet už ve svých pětatřiceti let a pak těžko shánějí jiné zaměstnaní.

Milan Kopp, Aleš Heřmánek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme