Ekonomické informace 13. 2. 2006

Česká konsolidační agentura posoudí doporučení vládní komise ponechat v soutěži o Aero Vodochody čtyři z devíti uchazečů o tento podnik. Koruna se opět posunula na historické maximum, to se ale nelíbí centrální bance. Tuhá zima zvyšuje náklady zemědělců.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letouny L-159 ALCA

Letouny L-159 ALCA | Foto: Jan Kouba

Představenstvo České konsolidační agentury dnes bude jednat o prodeji Aera Vodochody. Posoudí totiž doporučení meziresortní vládní komise ponechat v soutěži o privatizaci tohoto státního podniku pouze čtyři z devíti uchazečů. Komise o zúžení seznamu rozhodla po vyhodnocení předběžných nabídek. Zájemci v nich měli představit podnikatelské záměry a prokázat, že splňují kvalifikační kritéria, vysvětluje mluvčí České konsolidační agentury Jiří Pekárek.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Pekárek: Kvalifikační kritéria

Koruna na konci minulého týdne opět posunula své historické maximum a dostala se až na úroveň 28 korun a 22 haléřů za euro. Páteční obchodování sice ukončila asi o desetník slabší, i přesto ale zůstává nečekaně silná. Analytik Komerční banky Jan Vejmělek předpokládá, že se naše měna na současných silných úrovních v tomto týdnu udrží, a nevylučuje, že naopak ještě prolomí další historické maximum.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Vejmělek: Další maximum

Pokračující zhodnocování koruny se ale nelíbí centrální bance. Její guvernér Zdeněk Tůma se obává, že pokud by koruna na současných úrovních zůstala delší dobu, mohlo by to poškodit naši ekonomiku. Jestli je proto Česká národní banka připravena ve prospěch oslabení koruny intervenovat, ale guvernér nenaznačil. Podle ekonoma České spořitelny Petra Zahradníka se však možná intervence centrální banky vyloučit nedá.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Zahradník: Intervence se vyloučit nedá

Letošní tuhá zima začíná postupně zasahovat do hospodaření některých podniků. Výrazně zvyšuje například náklady zemědělců. Ty letošní zima vyjde až o třetinu dráž než předcházející zimy, odhaduje prezident Agrární komory Jan Veleba. Silné mrazy totiž mohou poškodit už zaseté plodiny a způsobují problémy i v živočišné výrobě. Přívaly sněhu navíc znamenají vyšší náklady na jeho odklízení a ničí některé zemědělské budovy. Z mrazivého počasí ale nemají radost ani pojišťovny. Ty v lednu kvůli počasí evidovaly až o čtvrtinu více škod než loni. Nejvíc jich vzniklo v důsledku automobilových nehod, ale také tíhy sněhu nebo kvůli popraskání vodovodního potrubí při třeskutých mrazech.

64 milionů eur. To je částka, která už se na vstupném vrátila organizátorům zimních olympijských her v Turíně. Italské fanoušky povzbudil vydařený zahajovací ceremoniál a jejich zájem o olympiádu stále roste. Organizátorům se díky tomu rychle podařilo splnit vytýčený cíl - naplnit vybraným vstupným předem určenou část rozpočtu.

Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme