Ekonomické informace 13. 3. 2001

Informacím z ekonomiky dnes dominuje blížící se privatizace Českých radiokomunikací, dozvíte se ale i o finančních problémech Slezanu a další při o název českého alkoholu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rozhodnutí o prodeji 51 procent akcií Českých radiokomunikací se blíží. Včerejším dnem vypršel termín, do kdy měli čtyři uchazeči, kteří se kvalifikovali do druhého kola, předat privatizačnímu poradci závazné nabídky. Českému rozhlasu to potvrdila tisková mluvčí Fondu národního majetku Jana Víšková.

Banky zablokovaly Slezanu Frýdek-Místek peníze na profinancování výroby. Nelíbí se jim personální změna v představenstvu - tedy odvolání předsedy Miroslava Halfara a dosazení zástupců majoritního vlastníka společnosti Pyrr, která je v konkursu.

Společnost Pyrr ručí za miliardový úvěr u IPB téměř polovinou akcií Slezanu. Proto byla, podle informací Iva Čelechovského z ostravského studia Českého rozhlasu, reakce úvěrujících bank téměř okamžitá. Zastavit přísun peněz až do vyjasnění vlastnické struktury.

Majitel hutního subholdingu Z-Group Zdeněk Zemek chce pronajmout některé ze svých provozů společnosti Moravia Steel. Podle mluvčí firmy Kateřiny Samkové jde zejména o Železárny Veselí, které produkují taženou ocel.

Kvůli udajnému porušování lidských práv žalují někteří klienti zkrachovalé Moravia Banky Českou republiku u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku. Důvodem má být jednak zamítnutí Ústavního soudu projednat jejich stížnost na vyplácení vkladů, ale také, jak informuje Michal Filla z Českého rozhlasu Brno, různé měřítko vlády a České národní banky při samotném vyplácení úspor.

Evropská unie bude mít jednotné konkursní řízení při krachu bank a finančních institucí. Shodli se na tom v Bruselu ministři financí patnáctky. Další informace o nových pravidlech připojuje náš zpravodaj Milan Fridrich.

Zřejmě nejčastějším známkoprávním sporem českých firem se zahraničními je název alkoholického nápoje. Stačí si vzpomenout v nedávné minulosti na Karlovarskou Becherovku anebo soudní pře budějovického Budvaru v řadě zemí světa. Nejnovějším případem je spor jindřichohradecké společnosti Fruko-Schultz s neměckým výrobcem Berentsen o vodku Puškin. Jak připomíná Ivan Mls tento alkoholický nápoj se začal v Jidřichově Hradci vyrábět teprve před půl rokem.

Aleš Heřmánek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme