Ekonomické informace 13. 3. 2006

Český statistický úřad dnes zveřejní údaje o tom, jak si v lednu vedl průmysl. Ministerstvo pro místní rozvoj dnes od jedné hodiny odpoledne pořádá v Praze seminář s názvem "Jak úspěšně čerpat dotace z Evropské unie". Minimální daňová povinnost i pro živnostníky, kteří jsou ve ztrátě, je možná důvodem, proč lidé v dnešní době nechtějí začínat s podnikáním. Pokud uvažujete o tom, že jako manželé požádáte o společné zdanění, máte na to ještě 19 dní.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

železárna

železárna | Foto: Svaz průmyslu a dopravy ČR

Český statistický úřad dnes zveřejní údaje o tom, jak si v lednu vedl průmysl. Po příznivých datech z minulého týdne se dá očekávat, že se českému průmyslu dařilo i v prvním letošním měsíci. Analytik České spořitelny David Navrátil očekává meziroční růst o 7,5 procenta.

Přehrát

00:00 / 00:00

D. Navrátil: Růst průmyslu

Ministerstvo pro místní rozvoj dnes od jedné hodiny odpoledne pořádá v Praze seminář s názvem "Jak úspěšně čerpat dotace z Evropské unie". Tím proč se nám dotace čerpat nedaří, se minulý týden zabývala dokonce příslušná evropská komisařka Hubnerová a ministra Radko Martínka si pozvala do Bruselu, aby jí to vysvětlil.

Zemědělci budou moci žádat o nové dotace na stavbu a obnovu skladů pro obiloviny a olejniny zřejmě nejdříve v květnu. Termín vychází z administrativní kapacity Státního zemědělského intervenčního fondu, který podpory spravuje. Oznámilo to ministerstvo zemědělství. Podpora půjde z operačního programu zemědělství, v jehož rámci se čerpají evropské fondy. Pro letošek je na ni určeno 340 milionů korun, z toho připadají tři čtvrtiny na EU, zbytek na stát.

Minimální daňová povinnost i pro živnostníky, kteří jsou ve ztrátě, je možná důvodem, proč lidé v dnešní době nechtějí začínat s podnikáním. Zjistila to agentura Market & Media & Lifestyle - TGI, MEDIAN ve svém posledním průzkumu. Většina oslovených si přitom myslí, že soukromé podnikání je zdrojem růstu naší ekonomiky, jak říká Blanka Vraspírová z agentury Median.

Přehrát

00:00 / 00:00

B. Vraspírová: Podnikání v Česku

Chotěboř na Havlíčkobrodsku letos podnikatelům nabídne novou průmyslovou zónu. Technickou infrastrukturu k pěti hektarům pozemků vybuduje do srpna. Na úhradě asi devíti milionů korun nákladů se z větší části bude podílet evropský fond Phare. O stavbu provozů v zóně projevilo zájem sedm podnikatelů. Zatím jde o malé místní firmy.

Pokud uvažujete o tom, že jako manželé požádáte o společné zdanění, máte na to ještě 19 dní. Připomínám, že podmínkou je společná domácnost a péče o nezaopatřené dítě. Společné zdanění, které je výhodné hlavně při výrazně rozdílných příjmech, mohou partneři nárokovat i v případě, kdy jeden z nich už svého zaměstnavatele požádal o roční zúčtování záloh, říká Dagmar Švidrnochová z Finančního ředitelství v Ostravě.

Přehrát

00:00 / 00:00

D. Švidrnochová: Společné zdanění manželů

Firmy i pracovníci dlužili ke konci loňského roku České správě sociálního zabezpečení na sociálním pojištění a příspěvcích na politiku zaměstnanosti přes 62 miliardy korun. Téměř osm miliard z této částky připadá na penále. Dluh vznikl za posledních třináct let.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme