Ekonomické informace 13. 3. 2007

Čeští farmáři chtějí do konce března uspořádat blokády hraničních přechodů s Rakouskem. Budou tak protestovat proti tomu, že obchodní řetězce dovážejí stále více vepřového masa. Vláda schválila aktualizovanou verzi konvergenčního programu pro přijetí eura. Zaměstnanci by měli mít v budoucnu stanoven strop pro odvody na sociální a zdravotní pojištění a na příspěvek na státní politiku zaměstnanosti. České podílové fondy zatím letos investorům výnosy příliš nepřinášejí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mince měny euro

Mince měny euro | Foto: Jan Rosenauer

Čeští farmáři chtějí do konce března uspořádat blokády hraničních přechodů s Rakouskem. Budou tak protestovat proti tomu, že obchodní řetězce dovážejí stále více vepřového masa. To jim údajně způsobuje značné ztráty. Domácí produkce vepřového masa dlouhodobě klesá. Zatímco v roce 2000 se ho u nás vyrobilo 500 tisíc tun, loni už to bylo o 130 tisíc tun méně. Kromě hraničních přechodů chtějí zemědělci blokovat také vybrané obchodní řetězce. Kdy a kde se budou protesty konat oznámí příští týden, říká prezident Agrární komory Jan Veleba.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Veleba: Protesty farmářů

S blokádami hraničních přechodů nesouhlasí ministr zemědělství Petr Gandalovič. S farmáři i zástupci obchodních řetězců se chce sejít a situaci řešit.

Vláda schválila aktualizovanou verzi konvergenčního programu pro přijetí eura. Česká republika se tak nově zavázala Evropské unii, jakým tempem bude snižovat státní dluhy. Podle ministra financí Miroslava Kalouska program směřuje k tomu, aby země přijala evropskou měnu v roce 2012.

Ceny pohonných hmot prudce vzrostly. Během minulého týdne se cena Naturalu 95 zvýšila v průměru o 70 haléřů za litr. Vyplývá to z údajů společnosti CCS. Podle analytika společnosti Patria Davida Marka porostou ceny pohonných hmot dál - do konce tohoto týdne by se mohly zvýšit až o 30 haléřů na litr.

Přehrát

00:00 / 00:00

D. Marek: Ceny pohonných hmot porostou i nadále

Zaměstnanci by měli mít v budoucnu stanoven strop pro odvody na sociální a zdravotní pojištění a na příspěvek na státní politiku zaměstnanosti. ČSSD chce omezit vyměřovací základ pojistného na pětinásobek průměrné mzdy, vláda ve svém návrhu počítá se čtyřnásobkem. Teď zaměstnanci žádný strop pro odvody nemají. U lidí s nejvyššími platy tak vzniká značný nepoměr mezi tím, co do sociálního systému odvádějí a tím co z něj dostávají. Limit pro pojistné by měl také snížit firmám náklady na práci.

České podílové fondy zatím letos investorům výnosy příliš nepřinášejí. Peněžní fondy mají výkonnost v průměru kolem půl procenta, dluhopisové zhruba jedno procento. Výnosy akciových a smíšených fondů se pohybují v průměru kolem nuly, řada z nich přitom zatím vykazuje ztrátu. Důvodem je propad světových trhů na přelomu února a března. Vyplývá to ze statistiky Asociace fondů a managementu.

Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme