Ekonomické informace 13. 6. 2001

Průmyslová výroba v Česku roste. Vláda chce pomoci holdingu ČKD s jeho dluhy. Společnost Vítkovice je po dlouhé době opět zisková. Podrobnosti k těmto i dalším zprávám naleznete v Ekonomických informacích.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Průmyslová výroba v Česku utěšeně roste, ale ještě to nemusí znamenat žádný velký úspěch. Přestože podle údajů statistického úřadu se produkce průmyslu zvýšila z březnových deseti na dubnových jedenáct a půl procenta, může příznivé údaje v budoucnu zhoršit ochlazení ekonomiky Evropské unie. Podle některých analytiků z toho plyne riziko, že se vyrobené zboží nepodaří vyvézt a doma se všechno neprodá. Jak tvrdí analytik Raiffeisenbank Ivo Nejdl, některá čísla tomu nasvědčují.

Vláda chce pomoci holdingu ČKD řešit jeho zadlužení. Ministerstvo financí dnes na zasedání kabinetu předkládá návrh jak naložit s pohledávkami Fondu národního majetku a Konsolidační banky vůči této firmě. Podle mluvčího ministerstva Libora Vacka část závazků by mělo vyřešit soudní vyrovnání a zbytek svých pohledávek by měly obě instituce kapitalizovat a navýšit tak svůj podíl v ČKD.

Společnost Vítkovice je po dlouhé době zase zisková. Zatímco ztráta firmy se ještě v závěru loňského roku pohybovala kolem 150i až dvou set miliónů korun měsíčně, vykázaly Vítkovice podle finančního ředitele Zdeňka Šmejkala za prvních pět měsíců letoška poprvé konsolidovaný zisk.

Převážně malé a střední teplárenské podniky mají stále intezivnější obavy, že na jejich zájmy nikdo nebude brát ohled. Jsou totiž plně závislé na cenách plynu a elektrické energie. Podle Jiřího Schwarze z Liberálního institutu si provozovatelé elektráren a velké plynárenské podniky prosazují své zájmy často bez ohledu na producenty tepla.

I o tom by se mělo mluvit v hotelu Praha, kde dnes začíná dvoudenní konference výrobců tepelné energie.

Za vzdělávání úředníků v rámci státní informační politiky by měl stát zaplatit v následujících pěti letech asi dvě miliardy korun. Na konferenci INFOFORUM v Ostravě to prohlásil ministr a předseda rady pro informační politiku Karel Březina. Do elektronizace České republiky budou podle Březiny zapojeny i firmy, které si náklady na rozvoj počítačové a informační infrastruktury budou hradit z vlastních peněz.

Aleš Heřmánek, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme