Ekonomické informace 13. 6. 2002

Koruna stále láme rekordy - naše měna se poprvé od ledna 1999 nakrátko dostala pod hranici 32 korun za dolar. Mladoboleslavská Škodovka zahájila zkušební montáž modelové řady Fabia na Ukrajině. Český Telecom a Aliatel spustily na Jihlavsku pilotní projekt služby volba provozovatele.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny

Koruny | Foto: Jan Rosenauer

Navzdory předvolební nejistotě koruna neslábne, ale láme rekordy. Poprvé od ledna 1999 se tak česká měna nakrátko dostala pod 32 korun za dolar. Nakonec obchodování skončila na 32 korunách a 12 haléřích. Dealer ČSOB Petr Korous se domnívá, že k dalšímu zásadnímu posilování naší měny vůči americké už nedojde.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Korous - kurs koruny

Na poslední předvolební schůzi sněmovny by se poslanci měli zabývat předlohami, které jim vrátil Senát. Definitivně by tak měli rozhodnout o nákupu stíhaček Jas-39 Gripen.

Stát bude sledovat dovoz přibližně 90 citlivých hutních výrobků na tuzemský trh, aby v případě ohrožení domácích producentů mohla země přikročit k jejich ochraně. Jde zejména o válcované profily a plechy. Vláda také schválila finanční stabilizaci Škodaexportu. Spočívá v odkupu pohledávek od ČSOB a jejich kapitalizaci do společnosti, ve které tak stát získá dočasně výraznou majoritu.

Mladoboleslavská Škodovka zahájila zkušební montáž modelové řady Fabia na Ukrajině. Investorem projektu je ukrajinská firma, která získala od automobilky licenci na montáž vozů. V závodě nedaleko Užhorodu už podle mluvčího Škody Auto Milana Smutného už funguje linka na montáž Octávií.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Smutný - Fabia na Ukrajině

Český Telecom a Aliatel spustily v uzlovém telefonním obvodu Jihlava pilotní projekt služby volba provozovatele. Český Telecom musí tuto službu zavést povinně od příštího měsíce. Jak dodává mluvčí Aliatelu Martina Kemrová, jde o další krok v liberalizaci telekomunikačního trhu.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Kemrová - volba provozovatele

Výrobce kuchyňských přístrojů Isolit Bravo Jablonné nad Orlicí rozšiřuje výrobní prostory. Podle ředitele firmy Kvido Štěpánka souvisí investice s kontraktem na výrobu dvou set tisíc varných konvic pro zatím nejmenovaného světového výrobce elektrospotřebičů.

Přehrát

00:00 / 00:00

K. Štěpánek - Isolit Bravo

Pražský Dopravní podnik dostal dalších 22 nových vlaků metra. Od příštího měsíce začnou jezdit na trase C. Vyrobily je společnosti Siemens, ČKD Praha Holding a Bombardier. V bývalém ČKD Dopravní systémy, v dceřiné společnosti koncernu Siemens AG, firmě Siemens Kolejová vozidla v Praze-Zličíně, už začala výroba dalších 20 souprav metra. Na jejich nákup získal Dopravní podnik úvěr od České spořitelny a ČSOB.

Jaroslav Skalický, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme