Ekonomické informace 13. 6. 2005

Čeští ministři připravili návrh nové podoby úpadkového práva. Ministr spravedlnosti Pavel Němec a vicepremiér pro ekonomiku Martin Jahn se dohodli na konečné podobě návrhu a vláda by o něm mohla rozhodovat přibližně počátkem září. Reforma by měla zrychlit a zjednodušit úpadky a zvýšit pravomoci věřitelů na úkor soudců.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropské peníze

Evropské peníze | Foto: Jan Rosenauer

V Evropě se rozjela obří bankovní fůze. Druhá největší německá banka HVB Group schválila převzetí italskou bankou UniCredito. Vznikne tak banka, která bude co do velikosti devátá v Evropě. HVB byla oceněna na téměř patnáct a půl miliardy eur. To znamená, že jde o největší přeshraniční fůzi na starém kontinentu. Společné investiční a firemní bankovnictví bude sídlit v Mnichově, zatímco retailové bankovnictví a správa aktiv v Miláně. Jen připomenu, že v České republice vlastní UniCredito Živnostenskou banku a HVB je u nás čtvrtým největším finančním ústavem.

Německá společnost Pierburg GmBH otevřela v Trmicích na Ústecku nový závod, ve kterém bude vyrábět automobilové komponenty. Díky této více než půlmiliardové investici vzniknou v kraji nová pracovní místa. Což je dobře, protože Ústecký kraj má největší nezaměstnanost z celé České republiky - bez práce je dokonce 15 procent obyvatel. Na druhou stranu je právě Ústecký kraj velmi úspěšný v lákání nových investorů, připomíná Jana Studničková, mluvčí agentrury CzechInvest.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Studničková: Ústecký kraj je velmi úspěšný

Na financování nových letadel pro ČSA by se rádo podílelo více než deset firem a konsorcií. Jedná se o dodávku dvanácti letadel typu Airbus a vyhlášený tendr na jejich financování má hodnotu deset až dvanáct a půl miliardy korun. Mezi zájemci jsou například CitiGroup, ČSOB nebo Komerční banka. Letouny pro ČSA se začaly vyrábět letos na jaře. Podle mluvčí společnosti Jitky Novotné nechtějí mít aerolinie letadla pouze v pronájmu, jak tomu bylo při předchozí akvizici, ale chtějí je do svého vlastnictví.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Novotná: Aerolinie chtějí letedla do svého vlastnictví

Společnost CzechTrade bude poskytovat našim firmám nové služby přímo v zahraničí. Vyplynulo to z dalšího setkání exportního klubu v Ostravě. Účastníci také diskutovali o tom, jak moc je důležité, aby se podnikatelé snažili najít společný postup na zahraničních trzích. Ředitelka agentury Czech Trade Jitka Hanžlíčková připomněla význam financování zahraničních obchodů.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Hanžlíčková: Podpora financování exportu

Americká vláda studuje novou dohodu o obchodu textilem, kterou v pátek uzavřela Evropská unie s Čínou. Chce zjistit, zda by jí nemohla použít jako vzor. Dohoda mezi EU a Čínou ukončila měsíce napětí ohledně prudkého růstu dodávek levného textilního zboží z Číny. Týká se deseti kategorií zboží, včetně triček a lněné příze. Čína se zavázala, že bude postupně omezovat roční růst exportu o osm až 12,5 procenta až do roku 2008.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme