Ekonomické informace 13. 7. 2004

Na ministerstvu financí začala fungovat protikorupční telefonní linka. Do Kopřivnice míří celosvětově známý investor, výrobce luxusní elektroniky Bang&Olufsen. Výsledky květnové průmyslové výroby dnes zveřejní Český statistický úřad.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruny a eura

koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer | Zdroj: AFP

Na ministerstvu financí začala fungovat protikorupční telefonní linka. Lidé se na ni mohou nahlašovat případy úplatkářství v resortu ministerstva financí, tedy například na finančních úřadech, u celní správy nebo Fondu národního majetku. Své zkušenosti s korupčním chováním úředníků mohou lidé na lince sdělit pod svým jménem nebo anonymně. Anonymní telefonáty ale ministerstvo nebude považovat za stejně důvěryhodné, upozorňuje Radek Němeček z tiskového oddělení ministerstva financí.

Přehrát

00:00 / 00:00

R. Němeček: Protikorupční linka

Česká konsolidační agentura mohla za některé velké bloky pohledávek získat víc, než za kolik je prodala, tvrdí Nejvyšší kontrolní úřad. Podle zjištění kontrolorů byly balíky pohledávek příliš velké, což omezilo okruh možných zájemců a tím i šanci na dosažení výhodnější ceny. Přitom hlavním cílem agentury má být efektivnost a snaha minimalizovat dopady na státní rozpočet, připomíná úřad. Agentura se proti zjištěním ohradila a upozornila na kontrolu poradenské firmy Capgemini, podle níž odpovídají výnosy z balíků tržní ceně.

Do Kopřivnice míří celosvětově známý investor, výrobce luxusní elektroniky Bang&Olufsen. Do podzimu příštího roku vybuduje v průmyslové zóně v Kopřivnici na Novojičínsku dánská společnost závod na výrobu značkových televizorů, reproduktorů a dalšího elektronického vybavení. Od září ale chce vyrábět v pronajaté hale automobilky Tatra. Práci tak najdou asi dvě stovky lidí, říká mluvčí agentury CzechInvest Jana Víšková.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Víšková: Bang&Olufsen v Kopřivnici

Českému průmyslu se zřejmě stále daří. Podle analytika Raiffeisenbank Iva Nejdla v květnu průmyslová výroba v meziročním srovnání vzrostla o 11 procent. Růst průmyslu podporuje především export, říká Nejdl a dodává, že nejlépe se daří zejména výrobcům elektřiny, strojů, kovů nebo automobilů. Dobré výsledky tuzemského průmyslu by se měly promítnout do růstu celého našeho hospodářství.

Přehrát

00:00 / 00:00

I. Nejdl: Růst průmyslu

Vedení Českého Telecomu si pro chystanou privatizaci 51 procent státem vlastněných akcií firmy hledá vlastního poradce. Jednu poradenskou společnost přitom už najal Fond národního majetku, který má prodej akcií na starosti. Podle mluvčího Telecomu Vladana Crhy jde o podporu prodeje podílu vlastněného státem. Vedení firmy, jak dodal Crha, musí hájit zájmy podniku a všech akcionářů. S devětačtyřiceti procent akcií Telecomu se totiž volně obchoduje na kapitálových trzích a drží je zejména zahraniční investoři. Právě jejich zájmy by mohly být při některých krocích majoritního vlastníka ohroženy.

Aleš Heřmánek, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme