Ekonomické informace 13. 7. 2006

Mladoboleslavská Škoda Auto dnes vyrobí desetimiliontý vůz od roku 1905. Rozmary přírody v prvním pololetí letošního roku zavinily až pětinásobně více škod než ve stejném období loni. Jičín plánuje kompletní rekonstrukci tamních kasáren - kromě regionálních investorů se o projekty uchází i skupina amerických investorů. Budějovický Budvar je o krok blíž k prodeji svého piva v Číně.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Škoda Auto v Mladé Boleslavi

Škoda Auto v Mladé Boleslavi | Foto: Škoda Auto

Mladoboleslavská Škoda Auto, největší tuzemská exportní firma a největší zaměstnavatel, dnes vyrobí desetimiliontý vůz od roku 1905. V Mladé Boleslavi tehdy začala výroba automobilů. Mluvčí automobilky Evžen Krauskopf přidává další informace.

Přehrát

00:00 / 00:00

E. Krauskopf: Škoda Auto

Stavební spořitelny během prvního pololetí půjčily lidem 25 miliard korun. Poskytly tak o téměř čtvrtinu více peněz než ve stejném období loni. Stavební spořitelny se tak vedle bank řadí k významným poskytovatelům peněz na bydlení a přispívají značnou mírou k zadlužování českých domácností. Podle údajů České národní banky lidé ke konci letošního května dlužili bankám a jiným finančním institucím přes 450 miliard korun.

Rozmary přírody v prvním pololetí letošního roku zavinily až pětinásobně více škod než ve stejném období loni. Nejvíce pojistných událostí způsobil těžký sníh, časté jsou také povodně a záplavy, jak potvrzuje mluvčí České pojišťovny Václav Bálek.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Bálek: Škody v důsledku rozmarů počasí

Česká pobočka japonské firmy Hitachi chce ve strategické průmyslové zóně Triangle na Lounsku postavit továrnu na montáž televizorů za 2,5 miliardy korun. Měla by zaměstnat 2000 lidí. Za 40 hektarů pozemků Hitachi zaplatí 55 milionů korun. Japonsko je po Německu druhým největším zahraničním investorem v Česku.

Jičín plánuje kompletní rekonstrukci tamních kasáren. Mezi priority města patří bytové domy, sanatorium, hospic a zdravotní centrum s rehabilitačním zařízením, dále nákupní středisko a multifunkční hala. Kromě regionálních investorů se podle tajemníka městského úřadu v Jičíně Petera Bareše o projekty uchází i skupina amerických investorů, kteří mají zájem o výstavbu zdravotnického komplexu.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Bareš: Investoři se zajímají o Jičín

Budějovický Budvar je o krok blíž k prodeji svého piva v Číně. Uspěl totiž ve sporu o registraci ochranných známek, který vede s americkým pivovarem Anheuser-Busch. Pekingský soud zamítl žaloby Anheuseru proti verdiktu čínské Známkové a rozhodčí komise. Ta už loni povolila registraci ochranných známek Budějovický Budvar v Číně. Budvar dosud do Číny nevyváží právě kvůli nedořešené registraci. Tamní pivní trh je přitom považován za velmi perspektivní, protože je globálně největší a nejrychleji roste.

Vatikán loni hospodařil s přebytkem necelých deseti milionu eur, což je nejlepší výsledek za posledních osm let. Přebytek se zvýšil navzdory sedmi milionům eur, které stál pohřeb papeže Jana Pavla II. a volba jeho nástupce. Jak oznámil šéf vatikánského úřadu pro ekonomické záležitosti kardinál Sergio Sebastiani, většinu z těchto výdajů pokryl vysoký příliv příjmů od návštěvníků vatikánských muzeí, které loni navštívily miliony poutníků.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme