Ekonomické informace 13. 8. 2003

Nejednoznačný názor na další růst cen pohonných hmot mají ekonomičtí experti. Dobré hospodářské výsledky hlásí splečnost škoda auto. Za první pololetí se evropský trh aut meziročně propadl o 3 %, česká automobilka však zaznamenala jen devět desetin procenta. O pojišťení letadel společnosti Fischer Air není stále rozhodnuto. Energetickou společnost ČEZ opustí do konce roku 250 lidí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze

Peníze | Foto: Jan Rosenauer

Nejednoznačný názor na další růst cen pohonných hmot mají ekonomičtí experti. Natural stojí o desetník víc než minulý týden, cena nafty se nezměnila a je prý dost možné, že zdražování ropy na světových trzích čeští spotřebitelé výrazněji nepocítí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jiří Šťastný o zdražování ropy

Říká analytik společnosti Koloseum Jiří Šťastný a vysvětluje, že tuzemští prodejci pohonných hmot kvůli cenové válce odmítají reagovat na vyšší ceny ropy už několik týdnů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jiří Šťastný o cenách benzínu

Kvůli souboji prodejců není možné spolehlivěji odhadovat, jak se ceny ropných výrobků budou vyvíjet.

Dobré hospodářské výsledky hlásí společnost škoda auto. Za první pololetí se evropský trh aut meziročně propadl o 3 %, česká automobilka však zaznamenala jen devět desetin procenta. V minulém měsíci prodeje dokonce výrazně vzrostly - téměř o desetinu proti loňsku. Mluvčí Roman Meliška objasnil Radiožurnálu, proč je úspěsný vývoj prodejů doprovázen výrazným - zhruba třetinovým poklesem zisku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Roman Meliška o poklesu zisku

Bez těchto operací by společnost vykázala obdobné výsledky jako v prvním pololetí loňska.

O pojišťení letadel společnosti Fischer Air není stále rozhodnuto. Finanční skupina Atlantik, která převzala dluhy Fischerových firem se s vedením pojišťovny Allianz zatím nedokázala domluvit. Potvrdil to mluvčí pojišťovny Milan Káňa.

Přehrát

00:00 / 00:00

Milan Káňa o Fischerově pojištění

Fischer Air dluží pojišťovně Allianz několik desítek miliónů korun. Přesnou částku žádná ze stran nezveřejnila.

Zájem zahraničních turistů o Česko poklesl. Devizové příjmy z cestovního ruchu tak za první čtvrtletí meziročně klesly o víc než čtyři procenta. Šéf centrály cestovního ruchu David Gladiš tvrdí, že naše možnosti jsou daleko větší.

Přehrát

00:00 / 00:00

David Gladiš o možnostech turistického ruchu

Energetickou společnost ČEZ opustí do konce roku 250 lidí. Firma by tak na konci roku měla zaměstnávat necelých 7 tisíc pracovníků. Propouštění souvisí s otevřením trhu a přibližuje českou energetiku na úroveň obvyklou v západní Evropě. Šéf energetických odborů Jiří Kubíček toto zdůvodnění nebere. Myslí si, že se vedení ČEZu snaží ušetřit za každou cenu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jiří Kubíček o šetření v ČEZu

Markéta Kaclová, Martin Mrázek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme