Ekonomické informace 13. 9. 2001

Pojišťovny začaly počítat škody škody, které způsobily teroristické úroky ve Spojených státech. První odhady mluví o tom, že zničení Světového obchodního centra, několika okolních budov, části Pentagonu a čtyř letounů spolu s lidskými oběťmi přijde asi na 15 miliard dolarů. Unie investičních společností České republiky doporučila svým členům pozastavení vydávání a odkupování podílových listů fondů, které jsou dotčeny krizí ve Spojených státech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pojišťovny začaly počítat škody škody, které způsobily teroristické úroky ve Spojených státech. První odhady mluví o tom, že zničení Světového obchodního centra, několika okolních budov, části Pentagonu a čtyř letounů spolu s lidskými oběťmi přijde asi na 15 miliard dolarů. Další informace doplňuje Milan Fridrich.

Akcie na pražské burze zareagovaly na události ve Spojených státech a také na světové trhy dalším sestupem, a to na nejnižší hodnoty od října 1999. Analytici se příliš optimisticky nedívají ani na budoucí dny. Podle Petra Zajíce z Conseq finance lze očekávat další pokles kursu akcií.

Unie investičních společností České republiky doporučila svým členům pozastavení vydávání a odkupování podílových listů fondů, které jsou dotčeny krizí ve Spojených státech. Mohly by totiž nastat problémy s jejich oceněním , a u kterých mohou nastat problémy s oceněním cenných papírů. Podobný postup ze stejného důvodu zvolily také národní asociace Německa, Lucemburska a Velké Británie.

Na rozdíl od akcií by ceny ropy měly letět nahoru.Distributoři očekávají, že se růst cen ropných produktů na rotterdamské burze projeví zdražením pohonných hmot na českých čerpadlech už tento týden a až o tři koruny na litr. Růst cen očekávají i analytici, například David Marek z Patria finance.

Ministerstvo financí jmenovalo nuceného správce v pojišťovně Universal a krajský soud v Plzni vyhlásil konkurs na tamní akciovou společnost Škoda. Podle mluvčího Karla Samce se tento krok nijak nedotkne holdingu Škoda a jeho výrobních dceřiných společností. Ty jsou totiž po mnoha letech znovu ziskové, a nebudou díky úspěšné první fázi restrukturalizace podniku vyhlášeným konkurzem negativně ovlivněny.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže je spokojen s průběhem restrukturalizace v kopřivnické automobilce TATRA. Po provedené kontrole to potvrdil jeho předseda Josef Bednář. Tatra totiž úřadu musí každých 6 měsíců deklarovat, zda tuto podmínku pro udělení výjimky ze zákazu veřejné podpory plní.

Přibližně za hodinu a půl se dozvíme jak se vyvíjela domácí ekonomika ve druhém čtvrtletí tohoto roku. Analytici neočekávají žádné výrazné změny oproti první třem letošním měsícům. Ivo Nejdl z Reiffeisenbank ale nevylučuje ani překvapení v podobě více než čtyřprocetního růstu.

Aleš Heřmánek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme