Ekonomické informace 13. 9. 2006

Třicet osm procent Čechů není příliš nadšeno tím, že jim členství v Evropské unii přinese společnou měnu euro. Antimonopolní úřad povolil fúzi eBanky s Raiffeisenbank - spojením vznikne šestá největší banka na českém trhu. Schodek platební bilance klesl v červenci na 23 miliardy korun. Naše země podle OECD zaostává v počtu vysokoškolsky vzdělaných lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruny a eura

koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer

Třicet osm procent Čechů není příliš nadšeno tím, že jim členství země v Evropské unii přinese společnou měnu euro. Kladný postoj k zavedení evropské měny vyjadřuje 29 procent lidí. Téměř třetina nemá jasný názor. Vyplývá to z průzkumu agentury Median. Analytik společnosti Next Finance Vladimír Pikora uvádí hlavní důvod, proč se Češi obávají přijetí eura.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Pikora: Češi a euro

Společnost RPG Industries, kterou kontroluje finančník Zdeněk Bakala, převedla všechny akcie OKD na holandskou firmu New World Resources. Vlastníci OKD zůstali stejní. Převedení akcií souvisí s plánovaným vstupem skupiny OKD na burzu. Britský tisk už dříve napsal, že její akcie se zřejmě objeví současně na burze v Praze a v Londýně začátkem příštího roku.

Antimonopolní úřad povolil fúzi eBanky s Raiffeisenbank. Rakouská finanční skupina tak může převzít stoprocentní podíl v eBance za téměř 3,7 miliardy korun. Spojením vznikne šestá největší banka na českém trhu. Podle údajů za rok 2005 by spojené banky dohromady ovládaly přes 3 procenta trhu a měly zhruba 300 tisíc klientů. Jak říká mluvčí antimonopolního úřadu Kristián Chalupa, spojení by nemělo narušit český bankovní trh.

Přehrát

00:00 / 00:00

K. Chalupa: Fúze eBanky s Raiffeisenbank

Schodek platební bilance klesl v červenci na 23 miliardy korun z červnových 28 miliard korun. Od počátku roku činí celkový schodek 71 miliard. Podle ekonomů jsou čísla o polovinu větší, než očekávali. Analytik České spořitelny David Navrátil vysvětluje hlavní příčiny.

Přehrát

00:00 / 00:00

D. Navrátil: Schodek platební bilance

Za celý rok David Navrátil očekává schodek platební bilance ve výši 121 miliard korun.

Vzdělávání Čechů končí zpravidla na střední škole. Na vysokoškolský diplom dosáhne jen 12 procent obyvatel. To je při srovnání s průměrem 27 zemí Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj zhruba polovina. České školství má podle zprávy OECD i další bolesti. Například výdaje do vysokého školství rostou pomaleji než počet studentů a podprůměrný je i podíl lidí, kteří vysokou školu dokončí. Podíl středoškolsky vzdělaných Čechů je ale výrazně nadprůměrný - střední školu absolvovalo 77 procent populace, v zemích OECD je to o 35 procent méně.

Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme