Ekonomické informace 14. 1. 2003

Do jednoho roku chce vláda vybrat nového vlastníka společnosti Unipetrol. Kabinet také hodlá požádat sněmovnu, aby hned v prvním čtení schválila rozsáhlou novelu Obchodního zákoníku. Odboráři nesouhlasí s reformou veřejných rozpočtů, kterou navrhuje ministerstvo financí, a hrozí nátlakovými akcemi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

před zasedáním vlády

před zasedáním vlády | Foto: Michal Kamaryt

Do jednoho roku chce vláda vybrat nového vlastníka společnosti Unipetrol. Ministři rozhodli, že holding se bude znovu privatizovat jako celek. Celý holding se už neúspěšně pokusila prodat vláda Miloše Zemana v loňském roce Agrofertu Adreje Babiše. Podle ministra financí Bohuslava Sobotky má při prodeji Unipetrolu rozhodovat hlavně cena a plán dalšího rozvoje společnosti. Konkrétní podmínky ale stanoví vláda až společně s privatizačním poradcem, kterého vybere ještě v průběhu ledna.

Přehrát

00:00 / 00:00

B. Sobotka: Prodej Unipetrolu

Ministři rozhodli, že pohledávku Konsolidační agentury za společností Tusculum Rousínov koupí jihočeská nábytkářská firma Jitona za 132 a půl milionu korun. Podnik tak ovládne. A ještě jedno rozhodnutí vlády. Ta bez jakýchkoli změn přijala návrh rozsáhlé novely Obchodního zákoníku a rozhodla, že požádá sněmovnu, aby zákon schválila hned v prvním čtení. Zmíněnou novelu už jednou parlament přijal, ale Ústavní soud na podzim loňského roku její platnost zrušil. Soudci došli k závěru, že způsob schvalování neodpovídal platným zákonům. Nález Ústavního soudu začne platit letošního prvního dubna a proto je podle vicepremiéra Pavla Rychetského nezbytné novelu znovu schválit.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Rychetský: Obchodní zákoník

Některé hypotéky od února podraží. Průměrná úroková sazba v loňském roce podle údajů ministerstva pro místní rozvoj klesla pod sedm procent, a státní podpora se proto pro letošek zruší. Splátka milionové hypotéky se tak měsíčně zvýší asi o o 500 korun, samozřejmě jen u nově uzavíraných smluv.

Odboráři nesouhlasí s reformou veřejných rozpočtů, kterou vládě navrhuje ministerstvo financí. Požadují spravedlivější výběr daní a sociálních odvodů. Pokud kabinet nepřihlédne k jejich námitkám, jsou připraveni k nátlakovým akcím. Jak řekl předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Milan Štěch, zásadní námitky mají odboráři proti škrtům na výdajové straně státního rozpočtu.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Štěch: Odbory proti reformě rozpočtů

Stále několik variant o budoucí podobě české elektroenergetiky je ve hře kvůli zatím neskončenému správnímu řízení antimonopolního úřadu o spojení ČEZu s distributory. Domácí elektrárenská společnost má připravenou dokonce krizovou variantu, pokud úřad i přes její odvolání bude trvat na omezujících podmínkách pro ovládnutí distribučních firem. V praxi by to podle člena představenstva ČEZu Josef Sedláka nejprve znamenalo tlumení provozu v méně efektivních uhelných elektrárnách a krizový scénář počítá i s konzervací některých bloků Jaderné elektrárny Dukovany.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Sedlák: Krizový scénář ČEZ

Aleš Heřmánek, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme