Ekonomické informace 14. 1. 2005

Ministři se včera postarali o rozruch mezi lidmi i na burze. Ministr Paroubek svým návrhem, aby si lidé, kteří mají hypotéku nebo úvěr ze stavebního spoření, už nemohli odečítat úroky ze základu daně z příjmu. Burzu rozkolísalo prohlášení ministra Urbana, že stát by chtěl prodat společnosti ČEZ její vlastní akcie. Ministerstvo průmyslu a agentura Czech Trade chtějí podpořit větší vývoz našich podniků do Číny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obytný dům

Obytný dům | Foto: NEPOUŽÍVAT internet | Zdroj: AFP

Ministři české vlády se včera postarali o rozruch mezi lidmi i na burze. Ministerstvo pro místní rozvoj oznámilo, že od 1. února přestane u nově uzavíraných smluv vyplácet dotaci k hypotečnímu úvěru na koupi staršího bydlení. Důvodem je pokles tržních úrokových sazeb pod pět procent.

Šéf resortu Jiří Paroubek pak vzbudil nevoli hypotečních bank a ekonomů, když prohlásil, že chce prosadit, aby si lidé, kteří mají hypotéku nebo úvěr ze stavebního spoření, už nemohli odečítat úroky ze základu daně z příjmu.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Paroubek: Daňové odpočty

Kritici tohoto úmyslu argumentují například tím, že není fér měnit podmínky během hry a že zrušení daňového zvýhodnění úroků by postihlo hlavně nižší příjmové skupiny, které si tím pádem nebudou moci hypotéku dovolit. Změny daní jsou ale ze strany vlády zatím jen ve stádiu úvah. Není ještě jasné, jak budou nakonec vypadat.

Konkrétnější bylo prohlášení ministra průmyslu Milana Urbana, že by stát chtěl prodat společnosti ČEZ její vlastní akcie. Šestnáctiprocentní podíl akcií by mohl elektrárenskou společnost přijít až na 30 nebo 35 miliard korun - to by byl příjem státní pokladny. Tato slova rozkolísala burzu a akcie ČEZu se včera zřítily o 7 procent. Nakonec střemhlavý pád vyrovnaly a oslabily jen o 3,7 procenta. Důvody oslabení akcií ČEZ začala okamžitě zkoumat Komise pro cenné papíry.

Ministerstvo průmyslu a agentura Czech Trade chtějí podpořit větší vývoz našich podniků do Číny. S ní máme dlouhodobě pasivní obchodní bilanci. Podle nové exportní strategie by mohla vzniknout i zvláštní vývozní společnost. Do Číny dnes odjíždí ministr průmyslu Milan Urban a vezme s sebou asi 20 podnikatelů. Stěžejním tématem cesty má být energetika.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Urban: Jednání v Číně

Pařížský klub věřitelů nabídl všem zemím jihovýchodní Asie, postiženým přírodní katastrofou, moratorium na splácení jejich dluhů pro letošní rok. Reakce na iniciativu, s níž přišla původně německá vláda, zajímala našeho náš berlínského zpravodaje Davida Šťáhlavského.

Přehrát

00:00 / 00:00

D. Šťáhlavský: Reakce na návrh klubu věřitelů

Komise pro cenné papíry upozorňuje, že od 16. ledna platí nový zákon, podle kterého se mění vybírání poplatků. Například žadatel o registraci investičního zprostředkovatele podle zákona o podnikání na kapitálovém trhu nebo žadatel o posouzení vzoru listinného cenného papíru, předkládaného v souvislosti s přeměnou podoby cenného papíru, zaplatí 2000 korun. Stejnou částku bude stát žádost, kterou emitent, povinný sestavovat účetní závěrku i konsolidovanou závěrku, žádá Komisi o povolení zveřejnit jen jednu z nich. Naopak poplatkové povinnosti nebude podléhat podání rozkladu proti rozhodnutí komise. Ostatní poplatky zůstávají v nezměněné výši.

Jitka Hanžlová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme