Ekonomické informace 14.11.2001

Hovoříme o financování procesu rozšíření Evropské unie i o kritice Evropské komise na adresu pomalého otvírání českého telekomunikačního trhu. Všímáme si také pozastavení výběru strategického investora pro brněnský Zetor. Majoritní vlastník a největší věřitel brněnské traktorky, Česká konsolidační agentura, se totiž zatím nedhodla s poradenskou firmou jakým způsobem Zetor prodá. Další téma: Severomoravská energetika uzavřela s vítězem výběrového řízení, švýcarskou firmou Entrade, smlouvu na dodávku elektřiny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

vodiče elektřiny

vodiče elektřiny | Foto: Markéta Kaclová

58 miliard eur má připraveno Evropská unie pro své rozšíření. Během prvních tří let je tedy schopna financovat potřeby nových deseti členů. Tvrdí to Evropská komise v tzv. strategickém dokumentu. Jak připomíná ze Štrasburku náš zpravodaj Milan Fridrich, peníze na rozšíření si unie připravila už v roce 1999 na berlínském summitu.

Přehrát

00:00 / 00:00

M.Fridrich: Cena za rozšíření

Pomalému otevírání telekomunikačního trhu se věnuje jedna z pasáží hodnotící zprávy Evropské komise. Komise je velmi nespokojena se zajištěním rovných podmínek pro konkurenci i s úlohou ministerstva dopravy a spojů, které si ponechalo značnou regulační pravomoc příslušející normálně nezávislému orgánu. Právě tím jak podpořit konkureční prostředí v této oblasti se dnes bude zabývat vláda. Podle náměstkyně ministra dopravy a spojů Marcely Gürlichové už zbývá jen několik málo kroků k úplné liberalizaci trhu. Jde především o uvolnění tzv. místní smyčky účastnických vedení pro další operátory, tedy připojení konkrétního účastníka k telefonní síti.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Gürlichová: Telekomunikační trh

Vláda se dnes také bude zabývat způsobem financování nákupu bitevníků L-159 z Aera Vodochody a měla by rozhodnout i o odložení privatizace státního podílu v Telecomu s tím, že vítěz výběrového řízení bude znám až 31. března, tedy o pět měsíců později než kabinet původně předpokládal.

Také výběr strategického investora pro brněnský Zetor je pozastaven. Majoritní vlastník a největší věřitel brněnské traktorky, Česká konsolidační agentura, se totiž zatím nedhodla s poradenskou firmou jakým způsobem Zetor prodá. Právě na rozhodnutí České konsolidační agentury v tuto chvíli čeká společnost Odien, která musí sdělit konečný způsob prodeje třem potencionálním inestorům. Michalu Filovi z Českého rozhlasu Brno to řekla mluvčí Odienu Alice Undusová:

Přehrát

00:00 / 00:00

A. Undusová: Prodej Zetoru pozastaven

Severomoravská energetika uzavřela s vítězem výběrového řízení, švýcarskou firmou Entrade, smlouvu na dodávku elektřiny. Podle Pavla Nováčka z tiskového odboru, SME koupí od Švýcarů celkem 2 miliony a 300 tisíc megawatthodin elektrické energie.

Přehrát

00:00 / 00:00

P.Nováček: SME kupuje elektřinu

O téměř půl miliardy korun pokles ve srovnání s loňskem zisk Českých aerolinií za prvních devět měsíců letošního roku. Propad způsobil vedle nastupující recese světové ekonomiky hlavně menší zájem o leteckou dopravu po teroristických útocích v USA 11. září. President ČSA Miroslav Kůla čeká na konci roku ztrátu, která mý být trojmístná.

Právě o poklesu zájmu cestujících o leteckou dopravu a cestování vůbec a možných řešeních krize turistiky budeme mluvit v dnešním Ekonomickém magazínu, u kterého se v 9:15 těším na slyšenou.

Milan Kopp, Aleš Heřmánek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme