Ekonomické informace 14. 11. 2002

Vládě se nelíbí dohoda o výstavbě dálnice D47 izraelským soukromým investorem, kterou sjednal předchozí kabinet. Podle Špidlovy vlády je dohoda pro stát značně nevýhodná, a chce proto znovu otevřít jednání o jejích podmínkách. Evropská komise je znepokojena velkým deficitem veřejných financí v České republice; s Německem už kvůli deficitu zahájila disciplinární řízení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

z jednání vlády

z jednání vlády | Foto: Michal Doležal

Jako značně nevýhodnou pro stát hodnotí vláda dohodu o výstavbě dálnice D47 soukromým investorem. Letos v červnu ji podepsal tehdejší ministr dopravy Jaromír Schling. Na tuto dohodu měly navazovat desítky dalších upřesňujících smluv, které dosud nebyly uzavřeny.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Šimonovský: Nové jednání o dálnici

Řekl současný ministr dopravy Milan Šimonovský a dodal, že právě pro stát značně nevýhodná ustanovení smlouvy vyvolávají podezření z korupce. Pokud kontrolní odbor jeho úřadu zjistí závažné nesrovnalosti, předá celou věc policii.

Podle ostravského senátora Václava Roubíčka je ale každé oddalování výstavby dálnice pro celý region zničující.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Roubíček: Ostravsko dálnici potřebuje

Evropská komise podle očekávání vyjádřila znepokojení nad velkým deficitem veřejných financí v České republice. Podle předpovědi převýší letos český rozpočtový schodek 6 procent hrubého domácího produktu a ve dvou následujících letech nelze očekávat jeho snížení kvůli absenci přesvědčivého konsolidačního programu.

Evropská komise zahájila disciplinární řízení vůči Německu kvůli jeho vysokému rozpočtovému deficitu. Varovala rovněž Francii, že se její schodek stanovené hranici tří procent HDP nebezpečně blíží. Podrobnosti má bruselský zpravodaj Českého rozhlasu Milan Fridrich.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Fridrich: EK a deficity rozpočtů

Appian Group by dnes měla předložit závaznou nabídku na koupi Škody Holding. Jako možného kupce vybrala tuto americkou společnost Česká konsolidační agentura. Co bude následovat po předání nabídky, to prozradil mluvčí agentury Jiří Pekárek.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Pekárek: Appian Group

Mezi první pětku konzervářů na ruském trhu se tlačí naše konzervárenská jednička Hamé Babice. Těsně před podpisem je totiž smlouva o jejím vstupu do ruské potravinářské společnosti z oblasti Podmoskovje. Potvrdil to generální ředitel babické firmy Leoš Novotný.

Přehrát

00:00 / 00:00

L. Novotný: Hamé míří do Ruska

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme