Ekonomické informace 14. 11. 2006

Pouze třetina internetových obchodů v Česku funguje bezchybně. Ceny pohonných hmot stále klesají. Odborníci hledají nové uplatnění pro nevyužívané a chátrající objekty. Rozdávaly se Národní ceny za jakost.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Benzin

Benzin | Foto: www.automarket.co.yu

Internetové obchody v Česku stále mají co zlepšovat. Jen 37 procent jich funguje bezchybně. Ukázal to test Sdružení obrany spotřebitelů, který odhalil, že většina takzvaných e-shopů na svých internetových stránkách neuvádí obchodní podmínky zcela v souladu se zákonem. Situace se ale podle mluvčí SOS Ivany Pickové zlepšuje, protože loni v testu uspělo ještě méně, jen 29 procent internetových obchodníků.

Přehrát

00:00 / 00:00

I. Picková: Internetové obchody

Lépe v testu podle Sdružení obrany spotřebitelů obstály internetové obchody sdružené v Asociaci pro elektronickou komerci - ty splnily sledovaná kritéria v průměru na 79 procent. U ostatních internetových obchodů byl tento ukazatel o něco nižší, pětasedmdesátiprocentní.

Ceny pohonných hmot u nás stále padají. Za poslední týden se průměrné ceny benzinu i nafty vyrovnaly a klesly na průměrných 28 korun a 24 haléřů za litr. Podle analytika společnosti Colosseum Stanislava Šuby tak stále reagují na předchozí významné zlevnění ropy.

Přehrát

00:00 / 00:00

S. Šuba: Pohonné hmoty

V Česku se nacházejí tisíce nevyužívaných průmyslových, zemědělských nebo vojenských objektů - takzvaných brownfieldů, které postupně chátrají. Odborníci pro ně teď hledají spolu se samosprávami i soukromými firmami nové uplatnění. Agentura CzechInvest se proto ve spolupráci s jednotlivými kraji rozhodla zpracovat takzvanou Vyhledávací studii brownfieldů. Podle ředitele Divize podnikatelských nemovitostí agentury Zdeňka Jany se u nás nachází asi 4000 lokalit nevyužívaných průmyslových zón.

Přehrát

00:00 / 00:00

Z. Jana: Brownfieldy

Tato nevyužívaná území mají veliký investiční potenciál. Podle Jany mohou těžit ze své výhodné polohy, existující infrastruktury nebo z možnosti zažádat o finanční podporu fondů Evropské unie.

Česká obchodní inspekce a strojírenská společnost IFE-CR. To jsou dvě společnosti, které letos získaly Národní cenu České republiky za jakost. Cena hodnotí, jak se firmy starají o kvalitu všech svých činností, tedy nejen o kvalitu výrobků, ale i managementu, jaký vztah mají k životnímu prostředí nebo k zaměstnancům. Podle předsedy představenstva Sdružení pro cenu za jakost Pavla Ryšánka patří národní cena mezi velmi prestižní, u nás ale stále nedoceněná odhodnocení.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Ryšánek: Cena za jakost

Slovensko dostalo pokutu za vysoké zásoby cukru. Evropská komise ji současně udělila také dalším čtyřem státům - Estonsku, Kypru, Lotyšsku a Maltě. Slováci budou muset za nadměrné zásoby cukru zaplatit téměř čtyři a čtvrt miliónu eur, tedy téměř 120 miliónů českých korun. Nejvíce se ale vysoké zásoby cukru prodraží Estonsku - těm Evropská komise vyměřila pokutu ve výši 45 miliónů eur.

Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme