Ekonomické informace 14. 12. 2006

Poslanci definitivně schválili státní rozpočet pro příští rok se schodkem 91 miliard korun. Trh s finančními deriváty se dnes dále rozšíří - na Pražské burze se totiž začne obchodovat s pěti novými certifikáty. Letošním největším vývozcem se opět stala společnost Škoda Auto. Ropný kartel OPEC dnes bude opět rozhodovat o možném omezení těžby ropy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

peníze

peníze | Zdroj: AFP

Vláda už ví, s jakými prostředky bude v příštím roce hospodařit. Poslanci totiž včera večer definitivně schválili státní rozpočet pro příští rok se schodkem 91 miliard korun. Ve skutečnosti ale bude deficit ještě vyšší, a to zhruba o 6 a půl miliardy korun, protože tuto částku poslanci rozpustili na jednotlivé regionální projekty z podpory stavebního spoření, systému důchodů, zdravotního pojištění a financování státního dluhu. Tyto peníze ale někde budou chybět, a vláda tak bude muset - stejně jako letos - schválený schodek rozpočtu nakonec zvýšit.

To kritizují někteří politici, ale především ekonomové. Davidu Markovi ze společnosti Patria finance se nelíbí schodek a ani to, že problémy veřejných financí stále neřešíme.

Přehrát

00:00 / 00:00

D. Marek: Rozpočet

Trh s finančními deriváty se dnes dále rozšíří. Na Pražské burze se totiž začne obchodovat s pěti novými certifikáty - s jedním na zlato, s jedním na ropu a třemi indexovými. Na okolních středoevropských burzách slaví tyto produkty úspěchy a investoři o ně mají zájem. U nás jsou zatím opatrnější, Jiří Kovařík z Pražské burzy ale přesto očekává, že si lidé k certifikátům brzy cestu najdou.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Kovařík: Burza

Letošním největším vývozcem se opět stala společnost Škoda Auto, která za svůj přínos ekonomice získala ocenění Exportér roku. V dalších kategoriích tohoto žebříčku se umístily například společnosti Strom Telecom nebo Siemens group. Vítěze soutěže každoročně vyhlašuje sdružení Střední podnikatelský stav pod záštitou Hospodářské komory. Podle jejího viceprezidenta a současně předsedy sdružení Zdeňka Sommera se tak snaží ocenit firmy, které nejvíc přispívají k růstu našeho hospodářství. To je totiž na exportu závislé.

Přehrát

00:00 / 00:00

Z. Sommer: Exportér roku

Ropný kartel OPEC dnes bude opět rozhodovat o možném omezení těžby ropy. Někteří jeho členové sice dávají stále hlasitěji najevo, že patří mezi zastánce utažení kohoutků, jiní ale naznačují, že vyjdou vstříc výzvám odběratelských zemí a před zimou těžbu nesníží. Podle analytika společnosti Colosseum Stěpána Pírka přesto musíme počítat s tím, že ropa už dál zlevňovat nebude, a že se tedy zastaví i pokles cen benzinu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Š. Pírek: Cena ropy

Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme