Ekonomické informace 14. 12. 2007

Ze všech stran chodí informace o tom, že předvánoční nákupy budou letos rekordní. Ono to ale nebude jen tím, že by češi chtěli tolik obdarovávat své blízké. Bude to mít i jiné důvody. Například takové, že po Novém roce hodně věcí zdraží. Především kvůli novým daňovým zákonům.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

nákup

nákup | Foto: Jan Rosenauer

To, že předvánoční tržby obchodníků jsou letos vyšší, než se očekávalo, vyplývá například z průzkumu který si nechala mezi obchodníky vypracovat GE Money.

Před Vánocemi je zájem hlavně o elektroniku, oblečení, cukrovinky a nápoje. Vyšší tržby hlásí např. i hypermarket Globus, podle jeho jednatele Petra Vyhnálka za tím kromě nakupování vánočních dárků je i snaha ušetřit příští rok.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Vyhnálek: Tržby

Před koncem roku roste výrazně také zájem o leasing automobilů. Zaznamenávají ho všechny leasingové společnosti.

Jedním z důvodů jsou daňové změny, které začnou platit od nového roku. U finančního leasingu se prodlouží minimální doba leasingu. U automobilů bude prodloužena ze tří na pět let. U leasingu strojů a zařízení se prodlouží podle odpisové skupiny ze tří na pět nebo deset let. Ti, kdo chtějí využít možnost odepsat si celé auto z daní za kratší dobu, tak teď mají poslední šanci.

Ruzyňské letiště letos odbavilo rekordních 12 milionů cestujících - o půl milionu víc než za celý loňský rok. Vzdušným přístavem tak od začátku roku denně prochází v průměru 35 tisíc lidí. A bude jich více, říká mluvčí letiště Eva Krejčí.

Přehrát

00:00 / 00:00

E. Krejčí: Letiště

V automobilce Škoda Auto naplánovali na příští rok 45 mimořádných směn z pátku na sobotu. Jak vysvětlil šéf odborů Jaroslav Povšík, zaměstnanci automobilky mají tři možnosti, jak zareagovat. Buď na mimořádné směny nemusí chodit vůbec, nebo, že se zaměstnanci dopředu zaváží, že udělají 15 směn.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Povšík: Odbory

Milan Kopp, Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme