Ekonomické informace 14. 2. 2005

Drtivá většina hypotéčních bank snížila v posledních dnech znovu úroky. Stát si letos znovu půjčí peníze v zahraničí. Vysoké kompenzace za zrušené lety, které budou muset platit letecké společnosti v členských zemích Evropské unie už od tohoto čtvrtka, se domácích leteckých dopravců nijak zásadně nedotknou. Exportéři se dnes na konferenci na zámku ve Štiříně dozví, jaké jsou příležitosti a podpora exportu v zemích Evropské unie.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny, česká měna

Koruny, česká měna | Foto: Jan Rosenauer

Drtivá většina hypotéčních bank snížila v posledních dnech znovu úroky. Peníze jsou pro ně levnější kvůli nedávnému snížení sazeb centrální bankou. A nová, v pátek jmenovaná sestava bankovní rady a také odhad inflace spíše dávají tušit, že Česká národní banka v dohledné době úroky určitě nezvýší. Kromě toho na trhu s hypotékami panuje velká konkurence, a tak by banky mohly přijít s ještě výhodnější nabídkou. Podle analytika Davida Marka ze společnosti Patria finance zlevní ale hypotéky nanejvýš o půl procenta.

Přehrát

00:00 / 00:00

D. Marek: Hypotéky

Stát si letos znovu půjčí peníze v zahraničí. Ministerstvo financí tam chce umístit patnáctiletou emisi dluhopisů v objemu jedné miliardy eur, potvrdil náměstek ministra Eduard Janota.

Přehrát

00:00 / 00:00

E. Janota: Dluhopisy

Vysoké kompenzace za zrušené lety, které budou muset platit letecké společnosti v členských zemích Evropské unie už od tohoto čtvrtka, tedy 17. února, se domácích leteckých dopravců nijak zásadně nedotknou. Případů, kdy dopravce sám zaviní zrušení letu, je totiž minimum, shodli se mluvčí českých leteckých společností. Přesto nové nařízení, které předpokládá až devatenáctitisícové odškodnění pro každého cestujícího, považují aerolinie za nevyvážené. Znevýhodňuje totiž letecké podnikání proti jiným druhům dopravy. Jak nařizuje Evropská unie, dopravci musí zaplatit pasažérům tehdy, když zruší let anebo pokud odmítnou cestujícího s platnou letenkou pustit na palubu. Zpoždění letu ale finančně kompenzovat nemusí.

Český zahraniční obchod je na to sice ve srovnání s minulostí velmi dobře, ale to neznamená, že dnešní stav musí vydržet věčně. Exportéři se dnes na konferenci na zámku ve Štiříně dozví, jaké jsou příležitosti a podpora exportu v zemích Evropské unie. Ministerstvo obchodu tady zároveň představí nové přístupy pro podporu vývozu. Náměstek ministra Urbana, Martin Tlapa vidí v konferenci příležitost, jak získat zahraniční zkušenosti s podporou exportu.

Do konce letošního roku má mít podle předpovědi analytické společnosti Deloitte and Touche mobilní telefon v kapse třetina světa - dvě miliardy lidí. Kupředu požene průmysl především Latinská Amerika a rozvojové ekonomiky Asie. I o tom bude debatovat 150 nejvyšších manažerů telekomunikačních společností a dalších 30 tisíc odborníků v jihofrancouzském Cannes na kongresu 3GSM. Nové milióny uživatelů si telekomunikační operátoři slibují hlavně od nástupu nových sítí takzvané 3. generace říká ředitel T-Mobile René Obermann.

Přehrát

00:00 / 00:00

R. Obermann: Rozvoj mobilů

Irsko bývá často dáváno za příklad prosperující a hospodářsky sílící země. Jenže přes devadesát procent Irů není spokojeno s ekonomickou situací. Proč - dozvíte se z dnešního Ekonomického magazínu Radiožurnálu po čtvrt na deset.

Aleš Heřmánek, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme