Ekonomické informace 14.2. 2006

Odboráři budou ve Štrasburku demonstrovat proti směrnici o liberalizaci služeb. Moravskoslezský kraj začal vyplácet vlastníky nemovitostí v zóně pro Hyundai. Na půl miliardy odhadují České dráhy loňskou ztrátu. Obyvatelé Evropské unie stárnou, hrozí problémy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pendolino

Pendolino | Zdroj: ČTK

Evropští odboráři dnes budou ve Štrasburku demonstrovat proti schválení směrnice o liberalizaci služeb. Podpoří je i zástupci českých odborů. Ti podle místopředsedy Českomoravské konfederace odborových svazů Zdeňka Málka proti samotné liberalizaci služeb nejsou. Nelíbí se jim ale způsob, jakým je liberalizace v připravené směrnici navrhnuta.

Přehrát

00:00 / 00:00

Z. Málek: Demonstrace

Česká vláda ale s argumenty odborářů nesouhlasí a přijetí směrnice o službách naopak prosazuje. Podle poslankyně Evropského parlamentu Zuzany Roithové se totiž postavení českých podnikatelů na evropském trhu bez přijetí této směrnice nezlepší.

Přehrát

00:00 / 00:00

Z. Roithová: Postavení českých podnikatelů se nezlepší

Podrobněji se k liberalizaci služeb v unii vrátíme krátce po čtvrt na 10 v dnešním ekonomickém magazínu.

Moravskoslezský kraj začal v druhé etapě vyplácet vlastníky nemovitostí v připravované průmyslové zóně v Nošovicích. Této lokalitě zatím dává přednost jihokorejská automobilka Hyundai, která chce v Evropě postavit novou továrnu. První etapa stála podle mluvčí kraje Šárky Swiderové přes 200 milionů korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

Š. Swiderová: 200 milionů

589 milionů korun. To je částka, na kterou svou loňskou ztrátu odhadují České dráhy. Podle jejich mluvčího Aleše Ondrůje dnes loňské hospodaření podniku projedná dozorčí rada.

Přehrát

00:00 / 00:00

A. Ondrůj: Ztráta

Evropská unie rychle stárne a bez razantních reforem ji čekají hospodářské problémy. Evropská komise na to upozornila ve své zprávě, kterou se dnes v Bruselu budou zabývat evropští ministři financí. Vyplývá z ní, že do roku 2050 budou na každého důchodce připadat dva pracující, zatímco v současnosti to jsou čtyři a že některým zemím, mimo jiné i Česku, hrozí až státní bankrot, jaký nedávno zažila Argentina. Ekonom České spořitelny Petr Zahradník ale až tak pesimistický není.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Zahradník: Hrozí státní bankrot

Dnes je svatý Valentýn, svátek, který patří zamilovaným. Dnešní den však neslaví jen oni, ale také obchodníci. Svatý Valentýn je totiž jedním z komerčně nejúspěšnějších svátků. Nejvíce za něj utratí Američané. Letos to podle odhadů americké Federace národního maloobchodu bude více než 13 a půl miliardy dolarů, tedy v přepočtu neuvěřitelných 327 miliard korun.

Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme