Ekonomické informace 14. 2. 2007

Tři české cukrovary v Kojetíně, Nemčicích na Hané a Hrochově Týnci, které chce Eastern Sugar uzavřít, koupí společnost Onivon a využije je na výrobu bioplynu. Penzijním fondům v České republice klesly v loňském roce zisky o 430 milionů na 4 miliardy 140 milionů korun. Druhá největší cestovní kancelář v Evropě - německá Thomas Cook se spojí s významným britským prodejcem zájezdů - společností My Travel Group. Český statistický úřad dnes zveřejní čísla lednové inflace.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny, česká měna

Koruny, česká měna | Foto: Jan Rosenauer

Tři české cukrovary v Kojetíně, Nemčicích na Hané a Hrochově Týnci, které chce Eastern Sugar uzavřít, koupí společnost Onivon a využije je na výrobu bioplynu. Původní plány zemědělců, že by se cukrovary přeměnily na lihovary vyrábějící z řepky bioethanol, tak definitivně padají. Investice do přestavby by se měly pohybovat v řádu stovek milionů u jednoho cukrovaru. Onivon bude bioplyn vyrábět ze zemědělských přebytků a z odpadů z potravinářského průmyslu. Společně s Eastern Sugar představí svůj podnikatelský návrh v pátek ministru zemědělství Petru Gandalovičovi.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Gandalovič: Eastern Sugar představí svůj záměr

A zemědělci? Ti radost nemají - pro cukrovku už nebude odbyt a jak potvrzuje Josef Uchytil ze svazu pěstitelů cukrovky, budou muset přejít na jiné plodiny.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Uchytil: Zemědělci budou muset z cukrovky přejít na jiné plodiny

Penzijním fondům v České republice klesly v loňském roce zisky o 430 milionů na 4 miliardy 140 milionů korun. Přitom počty klientů stoupají. Na konci loňského prosince mělo penzijní připojištění 3 miliony 611 tisíc lidí - tedy o 326 tisíc více než v závěru roku 2005. Připojištění na penzi tedy nyní využívá více než 60 procent práceschopných Čechů a Češek. Proč tedy zisky fondů klesají? Prezident asociace penzijních fondů Jiří Rusnok říká, je to tím, že žijeme v zemi s nejnižšími úrokovými sazbami z celé Evropské unie.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Rusnok: Penzijní fondy

Druhá největší cestovní kancelář v Evropě - německá Thomas Cook se spojí s významným britským prodejcem zájezdů - společností My Travel Group. Hodnota nové Thomas Cook Group se odhaduje na 3 miliardy liber a roční obrat by se měl pohybovat kolem 8 miliard. To nově vzniklé cestovní kanceláři zvýší možnosti konkurovat nejen dravým nízkonákladovým společnostem, ale zároveň největšímu hráči na německém trhu - firmě Tui. A co z toho všechno budou mít dovolení chtiví turisté? Podle výkonného ředitele Proventus finance Petra Hrdého lepší služby.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Hrdý: Cestovní kancelář

Dodejme, že akcie My Travel po zprávě o fúzi vyskočily o více než 30 procent.

Český statistický úřad dnes zveřejní čísla lednové inflace. Je to o týden později než bývá obvyklé, ale důvod je jednoduchý. Po sedmi letech se měnily váhy ve spotřebitelském koši, chcete-li váhy indexu CPI. Posíleno bylo bydlení nebo energie, naopak menší váhu mají potraviny. Přesná čísla se dozvíme v 9 hodin dopoledne.

A ještě jedna zpráva pro všechny podnikatele, kteří plánují expandovat na japonský trh. Hospodářská komora otevřela novou pobočku v Tokiu a chce pomoci všem, kteří by chtěli do země vycházejícího slunce proniknout.

Ondřej Kubala Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme