Ekonomické informace 14. 3. 2001

Budeme hovořit o růstu českého průmyslu, jak to potvrzují statistiky, o akciích brněnského Zetoru a také o liberalizaci energetického trhu Evropské unie.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český průmysl roste. Svědčí o tom lednová čísla, která zveřejněná Českým statistickým úřadem. Pro zaměstnance je potěšující i skutečnost, že v průmyslu vzrostla průměrná měsíční nominální mzda o 12,5 procenta na 13 600 korun. Podle mluvčího Českého statistického úřadu Ladislava Pištory, se růst týkal všech sledovaných ukazatelů.

Akcie brněnského Zetoru ke včerejšímu dni opustily volný trh Burzy cenných papírů Praha. S těmito akciemi se od začátku letošního roku až po včerejšek obchodovalo jen třikrát. Důvodem pro vyloučení těchto cenných papírů ale bylo rozhodnutí Krajského soudu v Brně o povolení vyrovnání s věřiteli. Po rozhodnutí soudu koncem února poklesl kurz akcií Zetoru až na 21 korun za kus. Podle ředitele odboru cenných papírů pražské burzy Jiřího Opletala je povolené vyrovnání s věřiteli jedním z důvodů, kvůli nimž ruší burza obchodování s akciemi.

Nový majitel strojírenské společnosti ČKD Blansko není stále definitivně potvrzen. Firma Cash and Capital, která vyhrála výběrové řízení na koupi podniku, který je už od roku 97 v konkursu, zatím nedoplatila zbytek kupní ceny. Jak informuje Michal Fila posledním možným termínem doplacení je 31. březen letošního roku.

Krajský soud v Brně ustavil předběžného správce společnosti Alstom Power. Učinil tak na základě návrhu na prohlášení konkursu na tuto firmu. Návrh na konkurs podala už vloni společnost SHS Profi. Strojírny Alstom Power, které jsou nástupnickou firmou ABB, označily už dříve toto podání za účelové. Společnost zhruba 19 miliónovou pohledávku, na jejímž základě byl návrh podán, neuznává.

Dceřinná společnost Fondu národního majetku Osinek, která financuje výrobu ve Vítkovicích hospodařila v loňské roce s téměř padesátimilionovým hrubým ziskem. Její činnost bude pokračovat minimálně do konce vyrovnání společnosti Vítkovice s jejími věřiteli, tedy přibližně do června příštího roku.

Energetický trh v Evropské unie by měl být podle Evropské komise zcela liberalizován do roku 2005. Jak z Bruselu informuje Milan Fridrich v současnosti mají státy patnáctky uvolněný trh s elektřinou ze 30 procent a s plynem zatím z jedné pětiny.

Milan Kopp, Aleš Heřmánek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme