Ekonomické informace 14. 3. 2007

Evropská komise chce razantně zvýšit spotřební daň u nafty. Kolektivní vyjednávání v mladoboleslavské automobilce se o krok pohnula. Letiště Praha by podle ministra dopravy bylo lepší dlouhodobě pronajmout, než prodat. Česko může přijít o 6 miliard korun z unijních peněz na čističky odpadních vod.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čerpací stanice pohonných hmot

Čerpací stanice pohonných hmot | Foto: Marián Vojtek

Evropská komise chce razantně zvýšit spotřební daň u nafty. Doufá totiž, že tak omezí takzvanou tankovací turistiku, která je díky velkým rozdílům v cenách paliva v některých evropských zemích běžná. Pokud návrh schválí všechny členské země, dotkne se to i českých motoristů a přepravců, říká odborník na ropné trhy Jiří Šťastný ze společnosti Colosseum.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Šťastný: Spotřební daň z nafty

Daň by se podle návrhu Bruselu zvyšovala postupně sedm let až na 380 eur za 1000 litrů nafty.

Kolektivní vyjednávání v mladoboleslavské automobilce se o krok pohnula. Zaměstnanci Škody Auto dostanou vyšší příplatky za práci v noci a vyšší odstupné při propuštění z organizačních důvodů. Pokud ve firmě pracovali alespoň 30 let, budou mít nárok na odstupné ve výši 12 průměrných měsíčních platů. Firma také zaměstnancům zvýší půjčky na pořízení bydlení na 300 tisíc korun. Vedení odborům předložilo návrh nového mzdového systému. Odboráři jsou na podporu svých požadavků na růst mezd připraveni uspořádat i stávku.

Letiště Praha by bylo lepší dlouhodobě pronajmout, než prodat - myslí si to ministr dopravy Aleš Řebíček. Nevyloučil ale ani další možnosti. Letos se má letiště změnit na akciovou společnost. Náměstek ministra dopravy Ivo Vykydal potvrdil, že akcionáři by se měly stát i město Praha a Středočeský kraj.

Přehrát

00:00 / 00:00

I. Vykydal: Letiště Praha

Česko může přijít o 6 miliard korun z unijních peněz na čističky odpadních vod. Evropská komise hrozí, že země nedostane peníze na tyto vodohospodářské projekty. Bruselu se nelíbí doba, na kterou jsou uzavírány smlouvy mezi provozovateli vodohospodářské infrastruktury a například městy. Některé mají totiž dobu trvání až 25 let. Česká republika už také přislíbila, že v některých projektech znovu uskuteční výběrová řízení na provozovatele infrastruktur, ale podle Evropské komise je nedostatečně zaručena průhlednost takových řízení.

Český výrobce nápojů Kofola se dohodl na fúzi s polskou nápojářskou trojkou Hoop. Akcie nové firmy s ročními tržbami kolem skoro 9 miliard Kč se budou obchodovat na varšavské burze. Většinovým vlastníkem společnosti budou akcionáři české firmy.

Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme