Ekonomické informace 14. 4. 2004

Limit pro povinné bezhotovostní platby bude přece jen s největší pravděpodobností 15.000 eur, tedy asi půl milionu korun. Poslanecká sněmovna totiž přehlasovala senátní pozměňovací návrh, který tuto hranici zdvojnásobil na 1 milion korun. Teď už jen zbývá podpis nebo veto presidenta.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

České bankovky a mince

České bankovky a mince | Foto: Jan Rosenauer
Přehrát

00:00 / 00:00

D. Marek: Platby

Podle Davida Marka ze společnosti Patria Online je schválení půlmilionového limitu užitečným nástrojem v boji proti stínové ekonomice.

Šedou ekonomiku chce ministerstvo financí omezit ještě dalšími třemi zákony. Jejich návrhy si kabinet naplánoval na dnešní zasedání. Jedním z nich je zákon o registračních pokladnách. Na nich by ochodníci měli povinně účtovat platby už od příštího roku, samozřejmě pokud zákon úspěšně projde vládou i parlamentem. Podle mluvčí ministerstva financí Evy Novákové by pokladny měly omezit daňové úniky a zlepšit by se mohlo i podnikatelské prostředí.

Přehrát

00:00 / 00:00

E. Nováková: Pokladny

Podrobněji se k navrhovaným zákonům o registračních pokladnách, kolkování lihovin a o majetkových přiznáních budeme věnovat v dnešním Ekonomickém magazínu po čtvrt na deset, stejně tak jako k cenám automobilů po našem vstupu do Evropské unie.

Spekulace o tom, že by některé osobní vozy po prvním květnu zlevnily, se pravděpodobně nenaplní. Tyto odhady souvisejí se snížením cla na dovoz aut z nečlenských států, tedy napříkald japonských nebo amerických značek. Od prvního května skutečně celní sazba o o 7 procent klesne. Na cenách se to ale podle předsedy Svazu dovozců automobilů Lubomíra Tvardíka příznivě neprojeví.

Přehrát

00:00 / 00:00

L. Tvardík: Ceny vozů

Společnosti Benzina a Shell se odvolají proti rozhodnutí antimonopolního úřadu. Ten na konci března potvrdil své předchozí rozhodnutí a znovu uložil šesti provozovatelům čerpacích stanic pokuty ve výši 313 milionů korun. Ostatní prodejci se zatím nevyjádřili. Firmy Agip, ConocoPhillips, Aral, OMV, Shell a Benzina jsou podezřelé z kartelové dohody o cenách benzinu Natural z roku 2001 a proti prvostupňovému rozhodnutí mohou podat rozklad.

Pohonné hmoty za poslední tři týdny zdražily o několik desítek haléřů. Litr benzínu teď proto stojí v průměru 25 korun a 76 haléřů. Důvody jsou dva: cena ropy na světových trzích stále roste a navíc přestal oslabovat americký dolar. Čerpacím stanicím proto podle Jiřího Šťastného ze společnosti Colloseum nezbylo nic jiného, než zvýšit ceny, protože jejich marže jsou v současné době minimální. Zdražování benzínu by se už ale mělo zastavit.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Šťastný: Benzin

Milan Kopp, Aleš Heřmánek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme