Ekonomické informace 14. 4. 2005

Ceny ropy na světových trzích prudce klesají. Statistici dnes oznámí, jak se minulý měsíc vyvíjely ceny průmyslových výrobců. Společnost MasterCard chce uklidnit své klienty - podle ní nehrozí, že by si obchodníci hromadně začali účtovat přirážku při placení kartami. Více než 200 milionů korun investuje v České republice francouzský výrobce leteckých součástí - společnost Latecoere.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruny a eura

koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer

Ceny ropy na světových trzích prudce klesají. Může za to hlavně zpráva o velkých zásobách v amerických skladech. Neobvyklé je, že britská ropa Brent je dražší než americká. Ta se včera prodávala za 50 dolarů a 22 centů, zatímco britské kontrakty uzavíraly v Londýně na úrovni 50 dolarů 78 centů. Začátkem dubna se přitom americká ropa obchodovala za více než 58 dolarů za barel.

Ceny ropy ovlivňují i ceny průmyslových výrobců. Jak se u nás vyvíjely v březnu, to dnes zveřejní Český statistický úřad. Podle analytiků se růst cen výrazně zpomalil i přesto, že zdražují pohonné hmoty. Tento příznivý trend by se měl udržet i v dalších měsících. Analytik Volksbank CZ Vladimír Pikora připomíná, že ceny v průmyslu jsou zajímavé i pro spotřebitele, protože z nich lze usuzovat na vývoj cen v maloobchodě.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Pikora: Ceny průmyslových výrobců

České ministerstvo financí upozorňuje na to, že pouze malá část pojišťovacích zprostředkovatelů požádala o povinnou registraci. Zatím jen 8 000 z odhadovaných 40 až 50.000 pojišťovacích zprostředkovatelů, kteří na českém trhu působí. Čas na podání registrace mají do 30. června. A ministerstvo proto doporučuje, aby žádost zbytečně neodkládali na poslední chvíli.

Městský soud v Praze zamítl žalobu Václava Fischera proti navýšení základního jmění v cestovní kanceláři Fischer v březnu loňského roku. Jen připomenu, že po zvýšení kapitálu přišel Václav Fischer o svůj čtvrtinový podíl v cestovní kanceláři.

Společnost MasterCard chce uklidnit své klienty. Říká, že nehrozí, že by si obchodníci hromadně začali účtovat přirážku při placení kartami. Zdůrazňuje, že nezavádí žádné nové pravidlo o účtování přirážky při platbě kartou. Pouze zrušila rozhodnutí, podle kterého obchodníci tyto přirážky účtovat zákazníkům nesměli. Podle ředitele firmy MasterCard pro Českou republiku Jana Čárného nemělo toto nařízení na současných rozvinutých bankovních trzích už další význam.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Čárný: MasterCard uklidňuje

V Brně - Líšni se uvolňuje rozlehlý průmyslový areál. Zetor se sestěhovává z asi miliónu metrů čtverečních plochy na čtvrtinovou rozlohu. Chce tak uspořit náklady. Novou, zmenšenou továrnu chce představit do začátku června. Co bude se zbylým prostorem, to zatím výkonnému řediteli Zetoru Vojtěchu Pánikovi není jasné.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Pánik: Zetor zmenšuje továrnu

Více než 200 milionů korun investuje v České republice francouzský výrobce leteckých součástí - společnost Latecoere. Ta prostřednictví firmy Letov Letecká výroba vybuduje v Praze nové centrum pro vývoj a výrobu kompozitních dílů pro velká dopravní letadla a vytvoří až 150 nových pracovních míst. Mluvčí agentury Czech Invest Jana Víšková oceňuje, že práci tu najdou letečtí inženýři a mechanici.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Víšková: Latecoere investuje v Praze

Jitka Hanžlová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme