Ekonomické informace 14. 5. 2002

Transgas se do konce týdne stane majetkem německé RWE Gas AG. V Olomouci zahájí provoz nový závod americké společnosti Torrington. Moravia Steel ode dneška nabízí svůj 80tiprocentní balík Barrandova ve výběrovém řízení. Plzeňská likérka Stock plánuje založení dceřiné společnosti na Slovensku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny

Koruny | Foto: Jan Rosenauer

Transgas se do konce týdne stane majetkem německé RWE Gas AG. Společnost totiž přijala tři připomínky Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, jimiž podmínil souhlas se spojením Transgasu a osmi plynárenských distribučních společností s RWE. Ta nesmí získat kontrolu nad Moravskými naftovými doly Hodonín jako jediným konkurentem na trhu s plynem, nesmí prostřednictvím svého podílu v dolech blokovat jejich obchodní rozhodnutí ani nabýt podíly v elektroenergetických a teplárenských distribučních firmách nebo budovat nové až do doby ukončení privatizace elektroenergetiky, nejdéle po dobu pěti let. RWE by tak měla v nejbližších dnech Fondu národního majetku zaplatit asi 126 miliard korun, za které v prosinci v privatizačním tendru české plynárenství získala.

Rakouská AVS, majoritní vlastník Erste Bank Sparkassen, odkoupila na základě dobrovolné nabídky 35 procent akcií České spořitelny. Celkem tak Erste a AVS vlastní 92 procenta na hlasovacích právech banky.

V Olomouci dnes zahájí provoz nový závod americké společnosti Torrington. Vyrábět bude ložiska pro automobilový průmysl. Jak uvádí Marie Hovadíková, výstavba nového závodu trvala necelý rok a stála bezmála 700 milionů korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Hovadíková - Torrington

Moravia Steel ode dneška nabízí svůj 80tiprocentní balík Barrandova ve výběrovém řízení. Podle generálního ředitele firmy Barrandov Studio Radomíra Dočekala očekává vedení podniku od nového vlastníka především pokračování v investicích. Firma letos plánuje výstavbu nového ateliéru zhruba za 100 miliónů korun, což je reakce na rostoucí poptávku po službách studia. Zájem o koupi filmových ateliérů už ústy svého mluvčího Martina Chalupského potvrdila televize Nova.

Plzeňská likérka Stock plánuje založení dceřiné společnosti na Slovensku. O plánu vedení firmy rozhodne dnešní valná hromada akcionářů. Informuje Martin Sobotka.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Sobotka - Stock na Slovensko

Ekonomiky Spojených států a eurozóny se již vymanily z útlumu a jsou v nich patrné jasné známky ekonomického oživení. Po schůzce guvernérů centrálních bank skupiny G10 v Basileji to řekl šéf britské Bank of England Eddie George. Guvernéři čekají pro eurozónu do konce tohoto roku zrychlení růstu na 2,5 procenta. Mírný růst čekají po recesi i v Japonsku s tím, že příští rok by zde měl podobný vývoj pokračovat. Příznivý je i nejbližší výhled inflace, která by měla zůstat v hlavních ekonomikách pod kontrolou a v eurozóně by se měla pohybovat kolem dvou procent.

Ekologické výrobky si v Evropské unii proklestily cestu ke spotřebitelům. Uvádí to dánská studie vydaná k desátému výročí značení ekologicky šetrného zboží květinou. Četl ji náš zpravodaj Milan Fridrich.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Fridrich - ekovýrobky v EU

Jaroslav Skalický, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme