Ekonomické informace 14. 5. 2007

V České republice pracuje legálně skoro 200.000 cizinců, nejpočetnější skupinu tvoří Slováci. Obchodníci s realitami očekávají, že ceny bytů v České republice se budou nadále zvyšovat. Akcie ČEZ jsou na svém historickém maximu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruny a eura

koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer

V České republice pracuje legálně skoro 200.000 cizinců. Ovšem další desítky tisíc zahraničních pracovníků jsou u nás nelegálně. Zájem o naši zemi u nich zvyšuje naše členství v EU a také stále lepší pracovní a životní podmínky i rostoucí ekonomika.

Podle Jiřího Sezemského z ministerstva práce a sociálních věcí tvoří nejpočetnější skupinu zahraničních zaměstnanců Slováci. Pracuje jich u nás 94.000.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Sezemský: Cizinci v Česku

Se zaměstnáváním našich občanů to není tak úplně v pořádku. Podniky si stěžují, že na odborné profese nejsou lidi a množí se případy, kdy nezaměstnaní prostě o práci nemají zájem, protože se jim vyplatí zůstat doma. Přitom stát vydává v této oblasti nezanedbatelné množství peněz.

Například úřad práce v Mostě, kde je tradičně vysoká nezaměstnanost, rozdělil za první čtyři letošní měsíce na aktivní politiku zaměstnanosti 48 milionů korun, což o pět a čtvrt milionu korun více než loni. Na podporách v nezaměstnanosti úřad do konce dubna vyplatil 33 a čtvrt milionu korun.

Obchodníci s realitami očekávají, že ceny bytů v České republice se budou nadále zvyšovat. A to přesto že stoupají už několik let. Například za poslední čtyři roky vzrostly ceny nových bytů v Praze o 25 procent. Poptávka po bytech stále několikanásobně převyšuje nabídku a tudíž žene ceny vzhůru, říká ředitel společnosti Mexx Reality René Hradecký.

Přehrát

00:00 / 00:00

R. Hradecký: Ceny bytů

Pražskou burzu zřejmě čeká zajímavý týden. Na trhu převládá spíše optimistická nálada, ale makléři už cítí v kostech možný propad. Už proto, že burza má za sebou rekordní růsty. Jisté je, že v centru dění zůstávají akcie ČEZ. Firma každý den nakupuje na trhu tisíce vlastních akcií. Titul je tak na svém historickém maximu, říká Jan Procházka ze společnosti Cyrrus.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Procházka: Akcie ČEZ

Úvahy o případném novém zdanění výnosů z cenných papírů odmítají více než tři čtvrtiny ekonomicky aktivních Čechů. Ukázal to průzkum společnosti Mediaresearch, v němž se k tomuto záměru postavilo odmítavě 77 procent dotázaných.

Jitka Hanžlová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme