Ekonomické informace 14. 6. 2001

Do měsíce by mohla být smlouva o umoření ruského dluhu. Vláda pozastavila privatizaci ostravské Nové huti a vybrala si firmu, která jí poradí s prodejem Unipetrolu. Telefonování z pevné do mobilní sítě zatím nebude levnější. Podrobnosti přinášejí Ekonomické informace.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Smlouva o umoření ruského dluhu vůči České republice by mohla být do měsíce uzavřena. Po jednání s ruským předsedou vlády Kasjanovem to prohlásil premiér Miloš Zeman. Dodal také, že letos v říjnu by měl Kasjanov navštívit Prahy a v rámci vyrovnání pohledávek podepsat smlouvu o vytvoření garančního a pojišťovacího fondu. To by podpořilo export našich tradičních výrobků do Ruska. Rusko nám dluží po převzetí českých pohledávek vůči bývalému Sovětskému svazu asi 3 miliardy sedm set milionů dolarů. Premiér Zeman ale odmítl upřesnit částku, kterou nám Rusko skutečně zaplatí.

Vláda pozastavila privatizaci ostravské Nové huti do doby, než projedná koncepci restrukturalizace ocelářského průmyslu. Generální ředitel společnosti Svatopluk Velkoborský toto rozhodnutí nepovažuje za šťastné. Nepopírá výhody propojení hutních podniků, jak je navrhuje studie britské firmy Eurostrategy, ale dává přednost prodeji jednotlivých firem zahraničním investorům.

Zároveň s rozhodnutím o pozastavení privatizace Nové huti vybrala vláda firmu, která jí poradí s prodejem petrochemického holdingu Unipetrol. Poradcem se stane pražská pobočka britské investiční banky HSBC. Privatizace Unipetrolu má být dokončena během letoška. Ministři rozhodli i o pomoci holdingu ČKD. Státní Konsolidační banka odkoupí od Československé obchodní banky pohledávku za dvě miliardy a čtyři sta milionů korun. Vláda předpokládá následnou kapitalizaci části pohledávek Fondu národního majetku a Konsolidační banky, takže holding fakticky přejde zpět do majetku státu. Další část pohledávek by mělo podle ministra průmyslu Miroslava Grégra pokrýt soudní vyrovnání.

Telefonování z pevné do mobilní sítě zatím nebude levnější. Český Telecom se totiž nedohodl s mobilními operátory na snížení propojovacích cen. Zatímco operátoři téměř shodně navrhli zlevnění o korunu na 6,50 za minutu, Telecom požaduje razantnější snížení na dvě až tři koruny. To je ale pro mobilní provozovatele nepřijatelné. Jednání přesto pokračují.

Aleš Heřmánek, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme