Ekonomické informace 14. 6. 2005

Český statistický úřad dnes zveřejní údaje o tom, jak rostly ceny v průmyslu. Od prvního července budou muset všichni živnostníci vydávat účtenky. Ministerstvo informatiky bude přispívat na učebnice a výukové kurzy o systému Linux. Americká mediální společnost CME požádala o vstup na český kapitálový trh.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruny a eura

koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer

Český statistický úřad dnes zveřejní údaje o tom, jak rostly ceny v průmyslu. Je možné, že rostly rychleji než inflace. Myslí si to alespoň hlavní ekonomka společnosti Next Finance Markéta Šichtařová. Podle ní vzrostly meziměsíčně ceny v průmyslu o dvě desetiny procenta, meziročně pak o pět procent.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Šichtařová: Ceny v průmyslu

Od prvního července budou muset všichni živnostníci vydávat účtenky. A to v případě prodeje zboží nebo poskytnutí služeb za cenu nad 50 korun. Připomíná to ministerstvo financí, protože nová povinnost se v tichosti dostala do novely zákon o živnostenském podnikání a zatím jí nebyla věnována příliš velká pozornost.

Pokud živnostník účet nevydá, hrozí mu pokuta až milion korun. Účtenky budou moci být z elektronické pokladny nebo psané ručně. Svaz podnikatelů a živnostníků to považuje za zbytečnou šikanu. A co si o tom myslí Jan Bosman, majitel středně velké firmy z Přeštic?

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Bosman: Názor podnikatele na účtenky

Ministerstvo informatiky bude v rámci Národního programu počítačové gramotnosti přispívat na učebnice a výukové kurzy o systému Linux. Podle ministryně informatiky Dany Bérové zatím poskytlo ministerstvo pouze záštitu nad Společností pro výzkum a podporu Open Source, tedy organizace, která se snaží prosazovat zavádění, používání a rozvoj platformy Linux. Ta teď může požádat o dotaci z ministerstva informatiky, například na rozvoj informační společnosti, a podle Bérové může získat finanční podporu od státu.

Přehrát

00:00 / 00:00

D. Bérová: Podpora Linuxu

Na pražské burze se dnes přestane obchodovat s cennými papíry společnosti OKD. Na druhou stranu bude zřejmě koncem tohoto měsíce bohatší o jiný titul. Americká mediální společnost CME požádala o vstup na český kapitálový trh. V současné době se tyto akcie obchodují na burze v New Yorku. Podle Petra Koblice, generálního ředitele Burzy cenných papírů Praha, by se mohly akcie CME na naší burze začít obchodovat hned v segmentu nejlepších akcií.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Koblic: Akcie CME na burze

Náš berlínský zpravodaj David Šťáhlavský si všiml zvláštního vývoje. Pojem finlandizace patřil ke studené válce a charakterizoval ostražitý až kritický postoj Finska k bývalému Sovětskému svazu. To se teď ale mění. Malé Finsko se totiž stává jedním z nejvýznamnějších obchodních partnerů obrovské Ruské federace.

Za první čtyři měsíce letošního roku vzájemní obchodní obrat Finska a Ruska dosáhl téměř 3,5 miliardy dolarů. Za poslední rok pak vzrostl o čtvrtinu. Nejde přitom zdaleka o dovoz ruské ropy a plynu. Suomi vsadila na vysoké technologie a také díky tomu zvýšila vývoz do Ruské federace prakticky o třetinu, dalším krokem má být spolupráce v oblasti inovací. Finsko se tak stává jedním z nedůležitějších obchodních partnerů. V letošním roce předehnalo Polsko i USA a je na osmém místě.

Jitka Hanžlová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme