Ekonomické informace 14. 7. 2005

Společnost ČEZ by mohla získat většinový podíl v Severočeských dolech. Transakcí se ale ještě bude zabývat Evropská komise. Mýtné pro kamiony by mohlo platit od roku 2007 - návrh zákona, který přijala vláda, ale ještě musí posoudit Parlament a prezident. Přes miliardu korun si půjčí Moravskoslezský kraj od Evropské investiční banky. Zástupci obou stran příslušnou dohodu podepíší dnes.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

peníze

peníze | Zdroj: AFP

Stát zahájí exkluzivní jednání se společností ČEZ o prodeji státního většinového podílu v Severočeských dolech. Případnou dohodu musí ještě potvrdit Evropská komise. Ta prozkoumá, jestli stát neprodal státní podíl za nižší než tržní cenu, a neposkytl tak novému majiteli veřejnou podporu. Ekonomové odhadují, že ČEZ za uhelnou firmu nabídne mezi osmi až deseti miliardami korun. ČEZ má na předložení nabídky 90 dnů a podle mluvčího Ladislava Kříže je k tomu připraven.

Přehrát

00:00 / 00:00

L. Kříž: ČEZ koupí Severočeské doly

Vláda také rozhodla, že novým majitelem státní hutní společnosti Vítkovice Steel bude ruská skupina Evraz, která za firmu nabídla 7 miliard korun.

Mýtné by měly platit kamiony nad 12 tun podobně, jak je tomu v Německu. Počítá s tím návrh zákona o pozemních komunikacích, jenž má umožnit výběr mýtného na českých dálnicích. Vláda ho schválila, přijmout ho však musí ještě parlament.

Dohodu o čerpání úvěru mezi Moravskoslezským krajem a Evropskou investiční bankou podepíší dnes hejtman Evžen Tošenovský a viceprezident banky Ivan Pilip. Kraj si půjčí miliardu a sto miliónů korun, které použije například na výstavbu odletové haly na mošnovském letišti, obnovu muzea ve Frenštátu pod Radhoštěm, ale především na opravy silnic II. a III. třídy. Podle hejtmana Tošenovského patří tento druh půjčky k nejvýhodnějším na trhu.

Přehrát

00:00 / 00:00

E. Tošenovský: Půjčka od EIB

Drobných podnikatelů v Česku ubývá. V prvním pololetí jejich počet poklesl o 24 000. Vyplývá to z údajů České správy sociálního zabezpečení. Podle prezidenta Hospodářské komory České republiky Jaromíra Drábka za úbytkem podnikatelů u nás stojí to, že se vládě nedaří naplňovat slibované kroky na podporu podnikání tak rychle, jak by si podnikatelé představovali.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Drábek: Úbytek podnikatelů

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže předběžně schválil fúzi Českých aerolinií a společnosti Travel Service. Podle serveru Euro OnLine bylo kladné stanovisko podmínkou pro další jednání mezi oběma firmami. Až ČSA obdrží písemné vyrozumění, začnou s hloubkovou kontrolou v Travel Servisu a poté budou vyjednávat o ceně. Ta se podle Euro OnLine může pohybovat nad 400 miliony korun.

Ruská energetická společnost Unified Energy System smí koupit pouze jednu ze dvou bulharských tepelných elektráren, na jejichž převzetí získala právo vítězstvím v dubnovém tendru. Druhou by tak mohl získat ČEZ, který předložil druhou nejvyšší nabídku. Bulharský antimonopolní úřad totiž rozhodl, že ruská společnost by převzetím obou elektráren získala dominantní pozici na trhu s elektřinou i teplem.

Rozpočtový deficit americké federální vlády bude v tomto fiskálním roce díky nečekaně vysokým daňovým příjmům mnohem nižší, než se původně čekalo. Bílý dům srazil odhad schodku pro rok, který končí v září, o téměř 100 miliard dolarů na 333 miliard, tedy pod hranici tří procent hrubého domácího produktu. Zlepšování rozpočtové bilance potvrdily údaje za červen.

Jaroslav Skalický, Marián Vojtek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme