Ekonomické informace 14. 8. 2002

Lidé v oblastech, postižených záplavami, se mohou mimo jiné potýkat i s nedostatkem hotovosti. V zatopených nebo ohrožených oblastech totiž zavřely banky a mimo provoz jsou tam i bankomaty. Situaci může komplikovat i to, že ministerstvo práce a sociálních věcí je evakuováno, takže se zdrží výplaty sociálních dávek. Kromě toho, pokud podniky, které jsou zatopeny nebo evakuovány mají výplatní termín patnáctého, může i jejich zaměstnancům hrozit zpoždění výplaty.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny

Koruny | Foto: Jan Rosenauer

Pokud ovšem tyto podniky nestihly přestěhovat agendu a počítače a pokud své zaměstnance platí bezhotovostně převodem na účet. Pak si mohou lidé vybrat peníze na fungujícíh pobočkách svých bank.

Teď k tomu, jak hotovost získat. Jste-li zvyklí vybírat peníze z bankomatu, počítejte s tím, že přístroj nemusí fungovat ze 4 zásadních příčin: Je pod vodou - to se k němu ani nedostanete. Nebo nejde proud. Kromě těchto zjevných důvodů může nastat také situace, že v bankomatu došly hotové peníze a zaměstnanci banky se k němu ještě nedokázali dostat, aby ho doplnili. Mohou být také porušeny linky.

Česká spořitelna přistoupila k tomu, že v postižených oblastech si můžete vybrat hotovost na otevřených pobočkách bez poplatku. Její datacentrum sice je v evakuované oblasti, přesto v něm zůstalo několik pracovníků, takže bankomaty fungují - jak potvrzuje mlučí spořitelny Klára Gajdušková.

Přehrát

00:00 / 00:00

Klára Gajdušková: Bankomaty fungují

U bankomatů sítě MUZO kolaps nehrozí. Síť MUZO je totiž postavena tak, aby její mozek a srdce neohrozily ani záplavy, ani jiné katastrofy. Jak vypadá situace teď ráno, shrnuje mluvčí společnosti Jiří Tráva.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jiří Tráva o síti MUZO

V zaplavených nebo ohrožených oblastech jsou přerušeny dodávky elektrické energie. Jak to ráno vypadá v Praze, to ví mluvčí Pražské energetiky Petr Holubec.

Přehrát

00:00 / 00:00

Petr Holubec o aktuálním stavu energií

V Jižních Čechách je to s elektřinou tak, že poruchy na vysokém napětí Jihočeská energetika už opravila skoro všude. Situace se ale mění místo od místa v závislosti na tom, jak voda opadává. V Českých Budějovicích, kde voda klesá, už pracovníci energetiky vyrazili k trafostanicím, které vysoušejí a opravují, a už dnes by měly být obnoveny dodávky proudu v některých místech. Závisí to ovšem také na stavu odběrných míst - tedy na tom, zda v domech nejsou rozvaděče zaneseny bahnem nebo poškozené. O to by se měli postarat majitelé domů.

V Českém Krumlově začíná oprava trafostanic v okrajových částech, střed města bude ještě vypnutý. Voda neklesá ani v Hluboké, takže tam dodávky elektřiny zatím obnoveny být nemohou. Stejné je to v Písku a na Třeboňsku. Lepší situace je na Strakonicku, Prachaticku a u Voďnan. Tam by se lidé mohli dočkat elektřiny už dnes.

V severních Čechách už je proud vypnut v zátopových oblastech. Závisí to na rozhodnutích krizového štábu. Severočeská energetika už odpojila některé trafostanice na Litoměřicko a bez proudu bude Žleb a Hřensko.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme