Ekonomické informace 14. 8. 2006

Ministerstvo financí dnes odešle do vlády návrh rozpočtu na příští rok s deficitem 88 miliard korun. Čeští chovatelé drůbeže požadují rychlé zvýšení farmářských cen. Česká pošta nebude muset od září měnit názvy téměř 600 poboček, jak jí to původně nařídil Český telekomunikační úřad. Vyšší bezpečnostní opatření u leteckých společností i na letištích mohou mít v dlouhodobém horizontu dopady na celé odvětví. Žebříček stovky českých miliardářů, který v aktuálním čísle sestavil časopis Týden, vede s velkým náskokem Petr Kellner.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká pošta

Česká pošta | Foto: Marián Vojtek

Ministerstvo financí dnes odešle do vlády návrh rozpočtu na příští rok s deficitem 88 miliard korun. Uvedl to předseda poslanců ČSSD Michal Hašek. Kvůli dosažení deficitu v této výši navrhne ministr financí vládě odložit zákon o státní službě, změnu v zákoně o nemocenské a vyšší spotřební daň u tabákových výrobků. Určité změny podle Haška ministerstvo navrhne i u rodičovských a dětských příspěvků a důchodů. Podle předsedy poslanců ODS Vlastimila Tlustého ale jenom tyto změny pro uvedenou výši deficitu nestačí.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Tlustý: Deficit rozpočtu

Čeští chovatelé drůbeže požadují rychlé zvýšení farmářských cen. V opačném případě chtějí hledat odbyt v zahraničí. Farmářské ceny u nás patří podle nich k nejnižším v Evropě a jsou pod úrovní nákladů. Ceny podle producentů drží dole především obchodní řetězce. Jak uvedl předseda Sdružení drůbežářských podniků České republiky Leoš Kvapil, zvýšení českého vývozu drůbeže by ale mohlo ohrozit existenci některých zpracovatelských firem.

Přehrát

00:00 / 00:00

L. Kvapil: Ceny drůbeže

Česká pošta nebude muset od září měnit názvy téměř 600 poboček, jak jí to původně nařídil Český telekomunikační úřad. Ten totiž po námitkách pošty své původní rozhodnutí zrušil, říká jeho předseda Pavel Dvořák.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Dvořák: Česká pošta nemusí měnit názvy poboček

Původní rozhodnutí o změně názvů pošt by přineslo firmám řadu problémů. Kvůli nové poštovní adrese by musely měnit například zápis v obchodním rejstříku.

Vyšší bezpečnostní opatření u leteckých společností i na letištích mohou mít v dlouhodobém horizontu dopady na celé odvětví. Opatření zavedly úřady v řadě zemí poté, co britská policie oznámila, že zhatila plány teroristů odpálit nad Atlantikem několik letadel mířících z Británie do Spojených států. Podle odborníka na leteckou dopravu Tomáše Hampla by mohlo například dojít k odlivu cestujících k jiným způsobům dopravy.

Přehrát

00:00 / 00:00

T. Hampl: Změny v letecké dopravě

Žebříček stovky českých miliardářů, který v aktuálním čísle sestavil časopis Týden, vede s velkým náskokem Petr Kellner. Jeho majetek časopis odhaduje na 80 miliard korun. Druhé místo patří finančníku Pavlu Tykačovi se 30 miliardami.

Marie Matúšů, Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme