Ekonomické informace 14. 8. 2007

Průmyslová výroba zpomalila, klesla i výroba stavební. Osud reformy veřejných financí se stal předmětem sázek. Čína pohrozila Spojeným státům, že může za uvalení cel ohrozit kurz dolaru.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Průmysl (ilustr. foto)

Průmysl (ilustr. foto) | Foto: F. Tichý

Průmyslová výroba v České republice v červnu mírně zpomalila rychlost svého růstu. Podle údajů Českého statistického úřadu na 6,9 procenta. Tato čísla ovlivnila hlavně vysoká srovnávací základna z minulého roku. Ve skutečnosti se našemu průmyslu stále daří výborně - říká analytik společnosti Next finance Vladimír Pikora

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Pikora: Průmyslová výroba

Stavební výroba v červnu meziročně klesla o 4,4 procenta a zaznamenala tak po třináctiměsíčním nepřetržitém růstu poprvé nižší výsledek ve srovnání s předchozím rokem. Projevil se tak nedostatek odborných stavebních profesí a problémy na trhu některých stavebních materiálů. Ke zpomalení tempa růstu za celé druhé čtvrtletí se přidaly obtíže při přípravě projektů a jejich financování. Analytik Raiffeisebank Aleš Michl si ale myslí, že výnosnost stavebnictví neklesne.

Přehrát

00:00 / 00:00

A. Michl: Stavební výroba

Dnes odpoledne začnou poslanci rozhodovat o osudu reformy veřejných financí. Jaká bude vlastně její podoba je do poslední chvíle předmětem politických vyjednávání a licitování. Není divu, že se osud reformy stal i předmětem sázek. Jak se na to dívají sázejí, kteří zašli do kanceláří společnosti Fortuna, popsal její mluvčí Tomáš Grombíř.

Přehrát

00:00 / 00:00

T. Grombir: Sázky

Čína vzkázala do Spojených států, že může ohrozit kurz dolaru - tím, že prodá rezervy centrální banky v americké měně. Má totiž v trezoru skoro jeden a půl bilionů dolarů . Peking dal najevo, že peníze může použít jako politickou zbraň v případě, že Spojené státy zavedou vysoká cla na čínské zboží. A právě takový návrh leží na stole amerického kongresu. Řekneme si o tom více v eknomickém magazínu Radiožurnálu. Začíná v 9.20.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme