Ekonomické informace 14. 9. 2004

Dřevo zřejmě výrazně podraží. Čechy stále více lákají alternativní způsoby bydlení, hlavně dřevěné domy a sruby. Český statistický úřad dnes oznámí údaje o cenách v průmyslu. Japonská společnost Sumitomo Light Metal Industries postaví továrnu v Benátkách nad Jizerou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruny a eura

koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer | Zdroj: AFP

Rostoucí ceny energií vedou mnoho lidí k tomu, aby topili dřevem. I tato surovina ale zřejmě zdraží. Podle energetického poradenského střediska Energy Centre to zaviní nepřesně stanovené výkupní ceny energie vyrobené směsným spalování. Tím, že v návrhu cen není definováno, jaké složení má mít zpracovávaná biomasa, nespalují se k tomu vypěstované plodiny, ale elektrárny skupují dřevo. Například dřevní štěpka už zdražila z původní stokoruny na 400 korun za kubík.

Češi si stále více vybírají alternativní způsob bydlení - lákají je hlavně dřevěné domy a sruby. Firmy, které toto celoroční bydlení nabízejí zažívají obrovský růst zájmu zákazníků. Zejména těch, kteří chtějí mít blízko k přírodě a přírodním materiálům. Vyšší zájem klientů o dřevěné stavby zaznamenal také vedoucí dřevovýroby společnosti Živa Klášterec Stanislav Krogler. Jen letos to prý bylo o 20 až 30 procent více, než v předchozím roce.

Přehrát

00:00 / 00:00

S. Krogler: Zájem o dřevěné stavby

Růst ceny průmyslových výrobců přibrzdil, takový je odhad hlavní ekonomky společnosti Next Finance Markéty Šichtařové. Podle ní se ceny zvedly meziměsíčně jen o půl procenta. Pro srovnání, předchozí měsíc to bylo o celých osm procent. Přesné údaje má dnes zveřejnit Český statistický úřad.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Šichtařová: Ceny v průmyslu

Benátky nad Jizerou se dočkaly nového investora. Je jím japonská společnost Sumitomo Light Metal Industries. Vyrábět bude hliníkové formy pro klimatizační jednotky osobních automobilů. Investice této firmy, která v počátečním objemu převýší půl miliardy korun, bude prvním výrobním závodem společnosti v Evropě a přinese s sebou minimálně 100 nových pracovních míst. Radiožurnálu to řekla mluvčí agentury CzechInvest Jana Víšková.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Víšková: Japonská investice v Benátkách

Rolníci už sklidili drtivou většinu letošní úrody obilí, podle předsedy Zemědělského svazu Miroslava Jirovského je druhou největší od roku 1990. Sklizeň se podle něj projeví v cenách obilovin, které letos budou levnější. Teď ale prodávají jen ti zemědělci, kteří musejí splácet úvěry nebo jsou ve finanční tísni. Většina obilí čeká na intervenční nákup v Evropské unii, který začíná od listopadu a při kterém je minimální cena potravinářské pšenice asi 3250 korun za tunu.

Pražská burza prožila včerejšek jako na houpačce, vývoj ceny akcií během dne velice často měnil směr, nakonec ale burza uzavřela obchodování se ziskem 0,7 procenta, tedy alespoň co se týká indexu PXD. Jeho tahounem byly akcie ČEZu.

A nabídneme pohled také na německé akciové trhy - nový týden zahájila burza našich západních sousedů v duchu pátečního posílení a index DAX překonal psychologickou laťku 3900bodů. Pozorovatelé to přisuzují zejména takzvanému Nokia efektu. Jak doplňuje náš berlínský zpravodaj David Šťáhlavský, znamená to, že o růst se postaraly zejména technologické tituly.

Přehrát

00:00 / 00:00

D. Šťáhlavský: Růst akciových trhů v Německu

Martin Hromádka, Michal Fila Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme