Ekonomické informace 14. 9. 2006

Vláda odvolala z funkce ředitele Státního zemědělského intervenčního fondu Jana Höcka. Ministr financí Vlastimil Tlustý sestavuje skupinu, která by pomohla najít východisko z kritické situace veřejných rozpočtů. Tržby obchodníků dál rychle rostou. Moravskoslezský kraj dnes v Nošovicích otevře novou informační kancelář k investici automobilky Hyundai.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hyundai Trajet

Hyundai Trajet | Foto: Jiří Zíta

Vláda odvolala z funkce ředitele Státního zemědělského intervenčního fondu Jana Höcka. Návrh na jeho odvolání předložila ministryně zemědělství Milena Vicenová. Důvody, které ji k tomu vedly, má zveřejnit dnes. Fond má na starosti mnohamiliardové dotace Evropské unie pro české rolníky. Höck byl rozhodnutím překvapen a uvedl, že důvody svého odvolání nezná.

Ministr financí Vlastimil Tlustý sestavuje skupinu, která by pomohla najít východisko z kritické situace veřejných rozpočtů. Na doporučení bývalého předsedy ČSSD Miloše Zemana nabídl ministr účast v týmu exministru financí vlády ČSSD Jiřímu Rusnokovi. V komisi mají sedět také ekonomové Pavel Kohout a Miroslav Zámečník. S ostrou kritikou státního rozpočtu na příští rok vystoupil už i viceguvernér České národní banky Luděk Niedermayer. Ten serveru iDnes řekl, že jde o nejhorší a nejnebezpečnější rozpočet za poslední léta.

Tržby obchodníků dál rychle rostou. V červenci se podle analytika ČSOB Petra Dufka zvýšily o 5,8 procenta. Lidé podle něj stejně jako v předchozích měsících utráceli především za elektroniku, oděvy, obuv a vybavení domácnosti. To příznivě ovlivňuje vývoj našeho hospodářství.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Dufek: Růst tržeb příznivě ovlivňuje hospodářství

Přesné údaje o maloobchodních tržbách dnes zveřejní Český statistický úřad.

Oddělení obchodu od distribuce elektřiny českému trhu s energií moc neprospělo. Prohlásil to předseda Energetického regulačního úřadu Josef Fiřt, podle kterého mělo rozdělení obou činností přispět ke snížení nebo alespoň ke stagnaci cen. Na rozdíl od očekávání se ceny elektřiny ale naopak zvýšily. Podle analytika společnosti Wood and Company Tibora Bokora však oddělení obchodu od distribuce na náš trh příznivý efekt mělo, i když to možná není na první pohled zřejmé.

Přehrát

00:00 / 00:00

T. Bokor: Oddělení obchodu od distribuce elektřiny mělo na český trh příznivý vliv

Moravskoslezský kraj dnes v Nošovicích otevře novou informační kancelář k investici automobilky Hyundai. Ta bude veřejnost informovat o výstavbě továrny. Co všechno se v ní lidé mohou dozvědět, vysvětluje mluvčí Moravskoslezského krajského úřadu Šárka Swiderová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Š. Swiderová: Informační kancelář k investici automobilky Hyundai

Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme