Ekonomické informace 14. května 2004

ČNB vítá záměr vlády snížit počet institucí regulujících finanční trh. Beze změny včera centrální banka ponechala úrokové sazby. Ministerstvo financí navrhuje zrušit prodej Královopolské. Česká republika získá do tří let z rozpočtu Evropské unie o 40 miliard korun více, než kolik tam odvede.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká národní banka

Česká národní banka | Foto: ČNB

Záměr vlády snížit počet institucí, které regulují finanční trh, a to ze čtyř na dvě, vítá také centrální banka. Člen její bankovní rady Pavel Racocha očekává, že se tak zvýší bezpečnost a sníží náklady.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Racocha: Snížení počtu institucí

Centrální banka včera nechala úrokové sazby beze změny. Ekonomové vesměs očekávají, že sazby změní letos v létě. Někteří analytici přitom uvažují i o květnu. Protože právě koncem měsíce by bankovní rada měla o úrokových sazbách jednat. Tomuto scénáři nahrává podle hlavního ekonoma HVB bank Pavla Sobíška i to, že centrální banka ve své dubnové zprávě zvýšila odhad růstu ekonomiky i růstu inflace, a bylo by proto logické, aby zvedla také základní úrokovou sazbu.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Sobíšek: Úrokové sazby

Po sérii příznivých makroekonomických údajů se dnes dozvíme, jak v dubnu vypadaly ceny průmyslových výrobců. Ačkoliv v březnu index průmyslových cen vzrostl o 0,8 desetin procenta, v dubnu podle Jana Schiessera ze společnosti Atlantik finanční trhy stagnoval. A to prý ze dvou důvodů.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Schiesser: Index průmyslových cen

Ministerstvo financí navrhuje zrušit prodej Královopolské. O prodeji brněnského strojírenského podniku společnosti Královopolská Ria rozhodla v březnu vláda. Vítěz soutěže ale teď nechce akceptovat podmínky, ve kterých stát požadoval předkupní právo na pozemky Královopolské a garanci zachování zaměstnanosti. Zástupci kupce to vysvětlují tím, že zájemci o Královopolskou se mohli seznámit se stavem strojírny naposledy před sedmi měsíci. Mezitím podnik prodal jednu velkou halu. Bez ní ale nejde vyrábět předjednané zakázky, a tak nelze udržet současný počet pracovních míst. Vláda bude o případném zrušení prodeje jednat ve středu.

Česká republika získá do tří let z rozpočtu Evropské unie o 40 miliard korun více, než kolik tam odvede. Do společné evropské kasy totiž dáme 79 miliard a 600 milionů korun - na druhé straně z ní získáme 119 miliard a 700 milionů korun. Oznámilo to ministerstvo financí. Česká republika ale nemusí všechny pro ni vyčleněné peníze vyčerpat. Záležet bude především na tom, jak bude schopna připravit projekty a předložit je Evropské komisi.

28 milionů eur - což je zhruba 894 milionů korun - uvolnila včera Evropská komise na humanitární pomoc palestinským uprchlíkům ze západního břehu Jordánu, pásma Gazy a Libanonu. Z částky bude podpořeno také 1500 Iráčanů, kteří dosud žijí v uprchlických táborech v Jordánsku. Od konce září 2000, kdy začala druhá palestinská intifáda proti Izraeli, uvolnila komise na pomoc palestinským uprchlíkům celkem 147 milionů eur. A od roku 1995 získala palestinská samospráva od komise téměř 300 milionů eur v rámci programu pro Středomoří.

Prodej osobních aut v západní Evropě rostl v dubnu už třetí měsíc za sebou díky novým modelům na trhu a lepším vyhlídkám na oživování hospodářského růstu na kontinentu. Zato u nás zájem o nová osobní auta v dubnu dále klesl. Oproti desetiprocentnímu propadu prodejů v prvním čtvrtletí to ale bylo v dubnu už jen půl procenta směrem dolů. Nižší zájem souvisel s převedením některých osobních aut do jiné kategorie kvůli možnosti odpočtu DPH. Další důvody vysvětluje tajemník Svazu dovozců automobilů Pavel Tunkl.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Tunkl: Prodej aut

Jitka Hanžlová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme