Ekonomické informace 15. 1. 2007

Ceny pohonných hmot dále klesají. O více než půl miliardy korun nižší tržby očekává Setuza. Iveco ve Vysokém Mýtě zvyšuje výrobu. Čína je na šestém místě v zisku z cestovního ruchu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Benzin

Benzin | Foto: www.automarket.co.yu

Ceny pohonných hmot dále klesají - v minulém týdnu se podle informací CCS prodával Natural 95 za průměrných 27 korun 11 haléřů. Důvodem jsou klesající ceny ropy a slabý dolar. Podle analytika společnosti Cyrrus Marka Hatlapatky by u nás mohl benzín ještě zlevnit.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Halapatka: Pohonné hmoty

Setuza čeká v prvním pololetí o 600 miliónů nižší tržby. Důvodem je exekuce, ve které je už třetí měsíc. Negativně ovlivňuje jednání s dodavateli surovin, kteří požadují platby co nejdříve. Odběratelé zase často přecházejí ke konkurenci. Stát se chce exekucí domoci čtyřmiliardové pohledávky. Majitel Setuzy M-L-Moran nabízí za urovnání sporu 850 miliónů korun, tato částka je ale podle nového ministra zemědělství Petra Gandaloviče nízká. Možnost prodeje pohledávky ve výběrovém řízení přitom není aktuální.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Gandalovič: Setuza

Firma Iveco vyrobila loni ve Vysokém Mýtě o 30 procent autobusů víc než v roce předchozím. Z více než 2400 vozidel jich 80 procent směřovalo do zahraničí - nejvíce do Francie - přes tisíc. Bývalé Karose se ale podařilo proniknout i na dánský trh, kde dosud naše autobusy vůbec nejezdily. Podle ředitele firmy Daniela Patky způsobil vyšší zájem o autobusy také říjnový přechod na novou emisní normu EURO 4 a řada zákazníků chtěla ještě autobusy splňující Euro 3.

Přehrát

00:00 / 00:00

D. Patka: Iveco

Čína loni vydělala na cestovním ruchu v přepočtu 720 miliard korun. Na žebříčku zemí podle zisků z turistiky se tak dostala na šesté místo. Příliv turistů poroste i v dalších letech. V roce 2008 k tomu přispěje letní olympiáda v Pekingu.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme