Ekonomické informace 15. 10. 2002

Zvýšení cen ropy a propad akciových trhů - to jsou reakce obchodníků na teroristický útok na indonéském ostrově Bali. Investoři mají strach z opakování podobných akcí. Akcie na pražské burze včera kvůli tomu oslabily a kopírovaly tak vývoj na evropských trzích.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

euro

euro | Foto: Evropská komise

Jak dodává náš bruselský zpravodaj Milan Fridrich, analytici zatím nedokáží odhadnout, kdy se tento vývoj změní na příznivější.

Přehrát

00:00 / 00:00

Milan Fridrich o náladě na burze

První pokus o privatizaci Unipetrolu definitivně zkrachoval. Vláda rozhodla o zrušení smlouvy na prodej petrochemického holdingu vítězi soutěže společnosti Agrofert. Agrofert chtěl po vládě slevu z původních tří set jednašedesáti miliónů eur, kabinet na to ale nepřistoupil. Exministr finací Pavel Mertlík soudí, že teď bude muset Špidlova vláda jít s cenou stejně dolů anebo holding privatizovat jinou cestou.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Mertlík: Privatizace Unipetrolu - cena

Také s privatizací Telecomu má vláda problémy. Souhlasila s odložením podpisu prodejní smlouvy o 1 měsíc, tedy na konec listopadu, a vyhověla tak žádosti konsorcia Deutsche Bank a TDC. Podle ministra financí Bohuslava Sobotky se na základních podmínkách privatizace a ani na prodejní ceně dosahující 1 820 milionů eur nic nemění.

Přehrát

00:00 / 00:00

B. Sobotka: Privatizace Telecomu

O rozpočtu na příští rok se v těchto dnech jedná na úrovni vládní koalice. Ministr financí je nakloněn nižšímu rozpočtovému schodku, než původně plánovaným stopadesáti sedmi miliardám. Na výdajových škrtech chce ušetřit asi miliardu, další snížení by mohlo přinést rozložení ztráty Konsolidační agentury na delší časové období. Tím by na příští rok připadlo méně výdajů.

Společnost Shell tvrdí, že antimonopolní úřad zpřístupnil citlivé obchodní informace firmy konkurenčním společnostem. Stalo se tak v rámci šetření, které úřad vede kvůli benzínovému cenovému kartelu. Firma vychází z toho, že na základě svého rozkladu dostala oficiální cestou dokumenty označené jako obchodní tajemství, které se týkali ostatních účastníků řízení. Podobně se vyjádřila také Benzina. Šéf úřadu Josef Bednář okamžitě nařídil prošetření celé záležitosti.

Škoda Auto hodlá letos propustit až dva tisíce zahraničních dělníků. Automobilka v Mladé Boleslavi totiž snižuje dočasně výrobu, protože se její vozy prodávají méně než vloni. Odboráři mají obavy, že v příštím roce bude ohrožen i i kmenový personál. Mluvčí Škodovky Jaroslav Černý to ale vyvrací.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Černý: Škoda a propouštění

Opravárenská firma Pars nova by měla dostat dnes na účet část pohledávky za českými drahami. Z peněz chce zaplatit zálohy na mzdy, které její zaměstnanci nedostaly minulý týden - v řádném termínu. Zároveň začne firma vyjednávat s drahami o úhradě další části přibližně dvou set miliardového dluhu. Dráhy dluží tuzemským opravárenským podnikům celkem přes osm set milionů korun.

Aleš Heřmánek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme