Ekonomické informace 15. 10. 2003

Výraznou změnu daňového systému plánuje ministerstvo financí. To oznámilo, že připravuje nový zákon o daních z příjmů, kterým se zruší většina odečitatelných položek a úlev. Nová úprava by měla platit do začátku roku 2006.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruna

koruna | Foto: ČNB

Podle mluvčí ministerstva Evy Novákové se tak daňový systém hlavně zjednoduší.

Přehrát

00:00 / 00:00

E. Nováková: Daně

Podle plánů ministerstva by se měly snížit odvody firem na sociální a zdravotní pojištění. Zatímco u nás je to kolem 35 procent, v Evropské unii jsou odvody dvacetiprocentní. Od jejich snížení si úředníci slibují především odbourání tzv. schwarz systému, kdy firmy zaměstnávají pracovníky na živnostenský list, a nemusejí se tak starat o jejich zdravotní a sociální pojištění. Výpadek příjmů by ale stát musel řešit zvyšováním jiných daní, například sbližováním sazeb DPH.

Lichtenštejnsko kvůli svému historickému majetkovému sporu s Českemodmítlo podepsat smlouvu o rozšíření Evropského hospodářského prostoru. Termín 1. května, který platí i pro vstup do Evropské unie pro deset států, je tak vážně ohrožen. Zatímco analytici případné zpoždění vstupu do Evropské hospodářského prostoru nepovažují za tragické, president Hospodářské komory Jaromír Drábek je jiného názoru. Podle něj by tak náš vstup do Evropské unie jako takový ztrácel smysl.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Drábek: Vstup do EHP

Podnikání v průmyslu a službách mělo loni poprvé navrch nad inflací. Průměrná výnosnost vlastního kapitálu u středních a větších firem stoupla na šest procent z předchozích necelých pěti. Úrokové sazby naopak výrazně klesly. Jak řekl Radiožurnálu Vladislav Hrách z agentury CRA Rating Agency by takový vývoj mohl být zajímavý hlavně pro investory.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Hrách: Investice

Špatná ekonomická situace vede Německo k tomu, že se dále zpřísňují podmínky pro zaměstnávání přistěhovalců.

Přehrát

00:00 / 00:00

D. Šťáhlavský: Přistěhovalectví I

Informuje z Berlína náš zpravodaj David Šťáhlavský a pokračuje:

Přehrát

00:00 / 00:00

D. Šťáhlavský: Přistěhovalectví II

Milan Kopp, Aleš Heřmánek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme